duminică, februarie 28, 2010

...

Zilele astea nu prea am avut chef de nimic din cauza unei dureri in gat care ma bantuie de cateva zile deja si care, nu vrea, sub nico forma sa plece de la mine. Ba se incapataneaza sa imi infunde si urechile. Am incercat sa o dreg cu mult...insa nu se lasa alungata - si stiu prea bine ca atunci cand "ma ia gatul" am de suferit destul. Ziua este mai acceptabl, ma mai invart, mai dreg una alta...insa seara si in special noaptea...chiar ma trezeste din somn, NESUFERITA. Am stat in fata caculatorului si am vazut filme: mai vechi si mai noi, mai hazlii sau mai triste...am "mancat filme pe paine" si rar mi se intampla asa ceva...De unde rar? O data la an, poate...
Am mai fugit si prin bucatarie, mai rar, si am copt:

Briose cu portocale
Ingrediente:
3 oua+1 galbenus de ou
1 bol de unt topit
1 bol de lapte
1 bol de suc de portocale (mie mi-au intrat 2 portocale mari)
1 pahar de zahar (cine vrea mai dulce, poate adauga 1 pahar si jumatate, sau poate presara zahar pe deasupra brioselor)
1 lingurita ras de bicarbonat
esenta de vanilie
un varf de lingurita de drojdie (uscata)
un praf de sare
8 boluri de faina
Preparare:
Se amesteca intr-un vas mai mare ouale intregi (fara galbenusul separat, pe care il vom utiliza mai tarziu), zaharul, untul topit, laptele, sucul de portocala, sarea, cateva picaturi de esenta de vanilie si drojdia (desfacuta in putina apa calda). Bicarbonatul se amesteca cu faina si se adauga compozitie, pana se obtine o pasta moale. Se fac bile de marimea formelor de briose pe care le aveti. Formele se ung cu ulei si cu faina inainte de a sse adauga coca. Se lasa a odihnit 2 ore. Se unge suprafata brioselor cu galbenusul de ou batut. Se lasa la copt, in fucntie de cuptor: la mine a durat 1 h la 180 de grade.
Pofta mare!

joi, februarie 25, 2010

relaxare

...stau la soare, ma balacesc in pamant...miauuuuuu, ce placere!!!!

...ne plimbam prin gradina, dand din cozi si macanind de dimineata pana seara...o placere!...

...si cand avem chef, ne mai si balacim nitel...

marți, februarie 23, 2010

oul

De ieri familia noastra a adoptat noi membri: un ratoi si o ratusca. Atat de incantata sunt...incat azi de dimineata m-am trezit de foarte devreme, de cu zori practic, ca sa gasesc...OUL. Si l-am gasit, ratusca mea si-a facut datoria inca din prima zi :). Este cel mai gustos ou mancat vreodata de mine :).

duminică, februarie 21, 2010

ghriba cu nuca de cocos

Printre specialitatile de patiserie si cofetarie oferite invitatilor in cadrul diferitelor ceremonii in Maroc se afla si ghriba. Sunt foarte multe sortimente de ghriba, unele cu ingrediente asemanatoare, altele total diferite - caci de m-ati intreba pe mine as zice ca sunt prajituri total diferite :). Am sa incerc sa fac cat mai multe, si am sa vin de fiecare data cu reteta.
Deocamdata am incercat ghriba cu nuca de cocos:

Ingrediente:
500 gr faina
100 gr zahar glace (sau 150 pentru cine vrea un pic mai dulce): zaharul glace se pregateste astfel: se pune zaharul intr-o oala, se adauga putina apa, nu multa, si se fierbe, apoi se lasa la racit
1 praf de sare
100 gr nuca de cocos
1 1/2 pahar de ceai de unt topit (aprox. 180 ml unt topil)
1 pahar de ceai de ulei (aprox. 120 ml)
1 pachet praf de copt
2 oua

Preparare:
Se amesteca intr-un lighean faina cu zaharul glace, nuca de cocos, sarea, untul, uleiul si ouale, pana devine o pasta (este cam faramicioasa pasta, insa nu va speriati). Dupa ce se framnta cam 10'-15', se acopera ligheanul cu un prosop si se lasa la frigider o noapte.
A doua zi se ia din frigider, se adauga praful de copt si se framnata iar bine coca, pana devine maleabila la framantat.
Cu mana se ia din coca si se fac bilute mici, cam cat o castana si se pun pe tava de copt acoperita cu folie de aluminiu si unsa cu ulei.
Se coc la foc mediu, in cuptorul preincalzit, insa sa nu se arda. Prajiturelele trebuie sa fie palide.

Pofta mare!

duminică, februarie 14, 2010

de duminica2

Cred ca am luat-o razna...parca nu mai pot trai daca in frigider sau prin cutii nu am ceva dulce...nu neaparat sa mananc, insa sa le fac, sa le vad...sa le traiesc. Asa ca incerc sa am mereu ceva dulce, sa "incropesc" gusturi si arome...
In seara asta am facut un tort...asa am avut chef. Am citit aici despre un sos de caramel si cum sunt innebunita de-a binelea dupa caramel, am zis ca trebuie sa il incerc. Si l-am facut, este grozav, intr-adevar. Si pentru ca aveam acest sos, am zis sa fac si ceva ca sa il folosesc...si am facut:).

Tort de duminica
Ingrediente:
Blat - ingredientele si modul de preparare le gasiti aici

Crema:
Pentru crema de vanilie vedeti aici, crema 1,ingrediente si preparare.
Crema de caramel: se ia jumatate din crema de vanilie, se adauga 2 linguri de sos de caramel, 2 linguri de cacao si 1 lingura de cafea, se amesteca bine, 5 minute pe foc, si gata!
*** Am uitat sa adaug ca dupa ce se ia de pe foc, se adauga 100 de gr de fulgi de nuca de cocos :).

Se acopera cu frisca (batuta in prealabil cu putin zahar - sa nu fie prea dulce pentru a da un gust racoros), se presara cafea sau cacao, se pune la rece si se gusta in doi :).

Pofta mare!
*** O sectiune

de duminica

Duminica racoroasa. Cerul imbufnat nu vrea deloc sa ne zambeasca. Este destul de rece...am inchis usa, poate ca aerul racoros nu va mai avea curajul sa ne deranjeze. Nu am mai vazut soarele parca de o eternitate. Ce mult mi-l doresc cand nu este si ce mult vreau sa se ascunda cand sta prea mult langa mine...eterrnul razboi intre a vrea si a nu vrea, intre ceea ce este si ceea ce se vrea sa fie...
Nu am chef de nimic aproape...nici macar de stat in pat, de vizionat filme sau...mai stiu eu ce altceva...Am chef de soare, de lumina, de zumzet de pasarele, de Oscar tolanit lenes in graul verde...

Omleta
Ingrediente:
1 cartof
2-3 fire de ceapa verde
2-3 catei de usturoi
1 ardei gras rosu/capia (merge si cu verde, insa mie imi place mai mult gustul celui rosu, si da mai bine si la aspect)
2 rosii
2oua
sare, piper, marar si patrunjel

Preparare:
Se taie cartoful in cuburi foarte mici. Se pune in tigaie putin ulei, iar cand acesta se incinge se adauga cartofii. Se acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca. Cand cartofii sunt prajiti, se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt. Se lasa sa se prajeasca si acestea (fara a se arde, insa). Se adauga ardeiul tocat marunt si rosiile taiate marunt(pot fi lasate cu coaja, sau decojite initial - eu le las coaja pentru ca este sanatoasa). Se pune capacul si se lasa pana cand rosiile se inmoaie bine de tot. Se adauga sare, piper si ouale, amestecand bine ingredientele cu ouale.
La sfarsit, cand sunt si ouale gata, se adauga putin marar si patrunjel tocat.
Este foarte buna si satioasa si merge de minune cu un pahar de lapte batut :).

Pofta mare!

sâmbătă, februarie 13, 2010

supa de legume

Cand eram mica tin minte ca nu era zi fara ciorba, supa sau "zeama". Anii au trecut, au intervenit lenea, lipsa de timp, graba si altele...am uitat "zeama" pe drum undeva, in anii copilariei, amintiri frumoase fara dureri de stomac, constipatii si altele asemenea. De curand am reluat acest obicei, acum mai mult fortat decat natural, insa la stomac si mie, tot minuni imi aduce.

Supa de legume

Ingrediente:
5-6 fire de ceapa verde (se poate pune ceapa uscata)
3-4 catei de usturoi
2 morcovi
3-4 manunchiuri de conopida
un castronas de boave de mazare (sau mazare la conserva/congelata)
1 varza mica sau 1/2 varza mai mare (tocata)
2 ardei grasi
3 rosii
patrunjel, marar, sare, condimente (delikat)
zeama de la o lamie

Preparare:
Ceapa se toaca marunt, la fel si usturoiul. Se pune in cratia cu putina apa (cine foloseste ulei, cu putin ulei, la calit - eu nu folosesc la ciorbe de ani intregi uleiul) si se lasa cateva minute, pana se inmoaie ceapa. Se adauga morcovii taiati marunt, ardeiul taiat ca pentru ciorba, boabele de mazare, conopida maruntita si varza tocata si se adauga apa.
Se adauga sare si condimente:ras el-hanout (amestec de condimente), curcuma, piper si ghimbir (pentru cine nu are, este ok si delikat, sau ce folositi fiecare pentru asezonarea mancarurilor).
Se lasa pe foc pana ce legumele sunt fierte bine. Se adauga rosiile taiate cubulete (sau rosii de la conserva/bulion). Se mai lasa pe foc pana se fierb si rosiile. Se adauga maraul si patrunjelul tocate bine, zeama de la o lamie si o crenguta de busuioc, pentru gust. Se mai lasa 5 minute pe foc.

Pofta mare!

sanatate intr-un bol

Azi am facut o salata de varza. Simpla, insa pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Pot spune ca este salata mea preferata. De unde sa mai punem si calitatile curative ale verzei: bogata in vitamina C, cu putine calorii si avand un efect antioxidant, cu un important aport de magneziu, calciu si potasiu si alte minerale, este un excelent factor de intarire a imunitatii. De asemenea poate fi folosita in tratatrea infectiilor respiratorii (sub forma de salata cruda), in tratarea arsurilor de gravitate mica si medie si in tratarea ranilor care se vindeca greu (spalarea cu suc de varza si aplicarea de comprese cu suc de varza), in cazuri de eczeme infectioase si infectii fungice, entorse si luxatii, dureri reumatice (prin aplicarea de comprese de foi de varza zdrobite). De asemenea varza faciliteaza tranzitul intestinal, combate constipatia si mareste diureza, fiind denumita si "matura intestinelor". Este indicata si in curele de slabire, avand in vedere putinele sale calorii si efectul pozitiv in digestie.


Salata de varza
Ingrediente:

1 varza mai mica sau 1/2 de varza mai mare
sare, piper
marar (tocat marunt) prospat (ideal)/uscat
ulei de masline (sau de floarea soarelui)
otet
Preparare:
Se toaca varza cat mai marunt (sa fie tocata cu mana), se adauga sare si piper, mararul tocat, se uda cu putin ulei de masline (sau de floarea soarelui) si se adauga o picatura doua de otet. Se amesteca bine si se serveste langa friptura, cartofi prajiti sau nature etc.



luni, februarie 08, 2010

duminica cu soare2

Si pentru ca ieri am mancat muuuult :), fiind zi cu soare, de unde energie de stat in bucatarie, am zis sa postez si retetele de lipie si de fatteh (asa cum le-am facut eu), caci la ele am poze; la humus nu mi-a trecut prin cap sa fac, insa data viitoare, am sa fac poza si am sa postez si reteta :).
Deci,

Lipie
Ingrediente:
500 gr faina
drojdie proaspata cat o nuca/2 linguri uscata
1 lingura zahar
120 ml apa fierbinte
sare
250 ml apa/lapte cald

Preparare:
Se pune apa fierbinte (120 ml) cu zahar si cu drojdie, se amesteca si se lasa 10 min. Se amesteca faina cu sarea si se formeaza un gol la mijloc, unde se toarna amestecul de drojdie si jumatate din apa/laptele cald. Se amesteca pentru a incorpora faina si se adauga din cand in cand cate putin din apa/laptele cald. Se framanta 10 min pe o suprafata pudrata cu faina. Se lasa 2-3 ore la crescut. Se framanta usor si se imparte in bilute (mie mi-au iesit 12). Cu sucitorul se da forma de lipie. Cuptorul se incalzeste bine si se coace fiecare lipie cate 4 min.

Pofta mare!

Fateh cu pui
Ingrediente:
2 lipii (din cele preparate mai sus)
un piept de pui
5 linguri ulei de masline
5-6 catei de usturoi pisati
1 pahar mare de iaurt (25o gr)
marar

Preparare:
Puiul se fierbe cu condimente: foi de dafin, sare, piper, boia dulce si curcuma. Lipiile se rup bucatele si se prajesc putin in 2 linguri de ulei de masline.
Sosul: usturoiul se piseaza ca pentru mujdei, se adauga 3 linguri de ulei de masline, sare si marar. Se amesteca apoi cu iaurtul.

Pe un platou se aseaza: lipia, apoi pieptul bucatele, si peste se toarna sosul.

Pofta mare!

PS: in reteta originala, la sos se adauga zeama de lamaie si tahina (pasta de susan). Iar peste iaurt se mai adauga 2 linguri de boia iute, perpelita in 2 linguri de ulei.

duminica cu soare

Ieri a fost soare si cald. Lumina, cantec de pasarele, Oscar tolanit la soare, iepurasii lasati sa pasca graul verde...
Eu, la bucatarie toata ziua. Asa am avut chef. Si am pregatit multe, multe: paine naan (asiatica, se gaseste in tari precum Pakistan, India, Iran etc), lipii (gustoasa paine libaneza), humus (mancarica de naut) si fatteh cu pui.
Am sa postez acum reteta pentru...

Paine Naan
Ingrediente:
10 gr drojdie
3/4 cana de apa
3 cani faina
2 linguri ulei/unt topit
4 linguri iaurt/lapte
1 lingura zahar/miere
2-3 catei de usturoi pisati foarte bine/praf de usturoi
1 ou batut
un praf de sare

Preparare:
Se dizolva drojdia in apa calda. Se lasa sa stea 10 min. Se adauga zaharul/mierea, laptele/iaurtul, oul batut, sarea si faina. Se framanta 6-8 min. Se aseaza aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera si se lasa la crescut 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Apoi se preseaza cu pumnul si se adauga usturoiul. Se fac bile de aluat (mie mi-au iesit 5) si se aseaza pe o tava. Se acopera si se lasa la crescut 30 min, pana isi dubleaza volumul.
Cuptorul se da la temperatura mare (al meu are maxim 300 grade si l-am pus la maxim). Se da forma specifica painii (seamana cu o para), se unge tava cu ulei, se pune painica si se lasa aproxim. 5 min. Partea necoapta se unge cu unt si se mai baga 4-5 min. la cuptor, cu partea data cu unt in jos.

Pofta mare!

vineri, februarie 05, 2010

placere de...gurmand2

In aceeasi zi cu pricina, vizionarea filmului Julie&Julia, nu am avut stare, si cumva, parca manata de la spate de poveste, nu am stat locului. Asa ca, avand in minte de cateva zile niste fursecuri "adulmecate" pe blogul lui Edith, am trecut la treaba.

Mingi de cocos

Ingrediente:
1 ou


1 galbenus
1 lingura apa(eu am pus lapte)
120 ml ulei
120 gr zahar
1/2 lingurita praf de copt
esenta vanilie
300 gr faina

1 borcanel de gem de caise (eu am pus lapte)
150-200 gr fulgi nuca de cocos
Preparare:
1.Se amesteca ouale cu lingura de apa/laptele (in cazul meu), se adauga zaharul si 2-3 picaturi de exenta de vanilie si se mixeaza foarte bine. Se adauga uleiul in timp ce mixam si continuam sa amestecam foarte bine.
2. Adaugam faina amestecata cu praful de copt. Aluatul obtinut va fi elastic si maleabil. Din aluat se formeaza bilute de aproximativ 3 cm diametru si se aseaza la distanta pe hartia de copt/folia de aluminiu unsa cu ulei/unt.
3. Le coacem la cuptorul preincalzit la 170-180 de grade, aproximativ 5-10 min, in functie de cuptor. Furescurile trebuie sa fie palide si putin crapate.
4. Se lasa sa se raceasca bine. Pentru finisare, eu am pus lapte intr-un castronel, am inmuiat putin fiecare fursec in lapte si ulterior il rostogoleam prin nuca de cocos. Nuca ramane, intrucat se umezeste se inmoaie si nu se dezlipeste de pe fursesc. (am preferat aceasta varianta, pentru ca sa nu fie prea dulci fursecurile) Varianta originala - se incalzeste putin gemul, iar fursecurile se dau prin gem si apoi prin cocos.
5. Se servesc dupa cateva ore, cand se vor inmuia.
Pofta buna!

joi, februarie 04, 2010

placere de...gurmand

M-am trezit dimineata cu chef de a viziona Julie&Julia (pe care il recomand tuturor celor carora le place sa gateasca)...si apoi, pentru ca situatia o "impunea" (datorita filmului, evident), am simtit nevoia sa pregatesc ceva bun.
De cand am venit in Maroc, si de cand am gustat prima data fakkas - este traditional, in familiile marocane, la servirea ceaiului (de 3 ori pe zi) sa se ofere si un mic bol cu fakkas, impreuna cu migdale, alune, curmale, smochine si stafide - mi-a ramas intiparit gustul in minte, si ori de cate ori am avut ocazia sa mananc, am profitat din plin :). Fakkas au devenit biscuitii mei preferati - si cat de usor se fac!, nici nu mi-a venit a crede...

Fakkas cu migdale

Ingrediente:
200 gr migdale
250 gr zahar
8 oua
200 gr unt la temperatura camerei(sa nu se depaseasca aceasta cantitate pentru ca vor iesi mai moi si se vor sfarama)
15 ml ulei
esenta de vanilie - cateva picaturi
1lingura apa de flori de portocal (cine nu are, merge si fara, insa apa de flori de portocal este un ingerdient care se adauga frecvent in preparatele de patiserie-cofetarie in Maroc)
1 plic praf de copt
1 kg faina

Preparare:
1. se zdrobesc bine migdalele - insa nu atat de tare incat sa devina praf
2.se amesteca cu un tel (nu cu mixerul) intr-un bol 7 oua impreuna cu zaharul, pana obtineti o mixura de un galben pal si spumoasa
3. se adauga untul (la temperatura camerei), uleiul, migdalele zdrobite, esenta de vanilie si apa de flori de portocal. Se amesteca usor.
4. Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga compozitiei, framantand pana se obtine o coca moale, elastica. Se imparte in cateva parti mai mici coca obtinuta si fiecare bila se ruleaza ca niste batoane (groase de aprox. 3 cm si lungi de 20). Se aseaza fiecare baton pe tava de copt, acoperita cu hartie de copt/aluminiu unsa cu unt/ulei. Fiecare baton este apoi uns cu galbenusul (de la al 8-lea ou) batut. Se pun la cuptor, la 150 de grade aprox. 15 minute (trebuie sa fie aurii).
5. Se scot de la cuptor cand sunt coapte, se lasa sa se raceasca, apoi se taie, pe diagonala, bucatele de 5 mm grosime (sau fiecare dupa ochi). Se mai pun la cuptor 15 min, pana devin aurii (optional).

Bon appétit! (dupa cum spunea Julia)

luni, februarie 01, 2010

scrisoare catre prietena...

Draga mea prietena,

Vreau sa iti multumesc pentru ca faci parte din viata mea! Si pentru asta, vreau sa-ti multumesc din adancul inimii! Sper ca vei ramane in continuare cu mine, toata viata!
Visez la ziua cand ne vom revedea... Stiu ca deocamdata nu este posibil, dar intr-o zi...sper.
Visez la ziua cand vom sta in gradina mea, sub portocal, cu pasarile cantand pentru bucuria noastra. Este un vis magnific, nu?

Te pup si te imbratisez cu drag!

pentru fiecare dintre prietenele mele