luni, ianuarie 10, 2011

2011

Asa a aratat tortul cu care l-am intampinat pe 2011...
Revin cu reteta mai tarziu :)
***
Asa cum am promis, reteta:
Ingrediente blat:
4 oua
1 cana de zahar
1 cana faina
100 de grame nuca de cocos
1 pachet praf de copt
50 ml lapte
50 ml ulei
1 pachet zahar vanilinat
apa flori de portocal
Preparare blat:
Albusurile se bat spuma tare. Se face un sirop din lapte + zahar + zahar vanilinat, care dupa ce s-a racit putin, se toarna in fir subtire in albusuri. Se freaca, separat, galbenusurile cu uleiul, ca pentru maioneza. Se amesteca faina cu praful de copt si cu nuca de cocos si se adauga galbenusurilor. Se amesteca bine, pana la incorporare si se adauga apa de flori de portocal. Se adauga albusurile la galbenusuri si se amesteca incet, de jos in sus.
O forma unsa cu ulei se tapeteazacu faina, se rastoarna compozitia si se coace la foc mediu, aproximativ 20-25 de minute (pana trece proba cu scobitoarea).
Se lasa sa se raceasca putin, se scoate din tava, si cand e racit bine, se taie in 2/3 parti (eu am taiat in 2, lasand blaturile mai grosute).
Se face un sirop din zahar plus apa, se fierbe si cand e legat bine se ia de pe foc. Cand s-a racit un pic, se insiropeaza fiecare bucata de blat.

Ingrediente crema:
1/2 l lapte
1/2 cana de zahar
2 linguri de faina
3 linguri maizena (un praf de crema de vanilie, care se amesteca cu jumatatea de itru de lapte, rece, si se pune pe foc)
50 grame de unt
esenta de vanilie
100 gr frisca lichida
intaritor frisca
Preparare crema:
Maizena se amesteca cu laptele rece si cu zaharul, se adauga faina si se pune la fiert. Cand s-a intarit ca o crema, se ia de pe foc, se adauga vanilia si untul. Frisca se bate tare separat si se adauga intaritorul pentru frisca. Cand crema s-a racit un pic, se amesteca cu frisca.

Glazura:
2 linguri frisca lichida se incing si se topeste in frisca sos de caramel/batoane de caramel/caramele (eu am avut un sos de caramel si 4 batoane de caramel.

Asamblare tort:
1. primul blat, insiropat
2.crema
3 al doilea blat insiropat
4. glazura
5. ornarea, dupa gusturi, imaginatie si posibilitati: eu am avut bomboane de ciocolata cu caramel, frisca si nuca de cocos

Pofta mare!