sâmbătă, august 13, 2011

salata de ardei copti cu rosii

Ingrediente:
4 ardei (verzi si rosii, sau dupa preferinte)
4 rosii
ulei, otet, sare, piper

Ardeii se coc, se curata de coaja si se taie bucatele marunte.
Rosii se curata de coaja si de seminte, se taie marunt si se pun peste ardei.
Se asezoneaza cu ulei, otet, sare si piper dupa gust.

Pofta mare!

orez

Ingrediente:
orez cu bob lung (basmati, sau orez galben de care folosesc eu)
cartofi
unt
sare
Se pune orezul spalat bine, in apa cu sare (cam 1-1/2 linguri de sare) pentru minim 3-4 ore.
Se pune la fiert, dupa ce s-a aruncat apa cu sarea, in apa proaspata, si se fierbe pana ce bobul se inmoaie putin insa nu de tot. Se scurge de apa si se spala in jet de apa (astfel se indeparteaza surplusul de sare)
In oala speciala de orez sau intr-o oala se pune unt, si se pune la foc sa se topeasca untul. Intre timp, cartofii curatati si spalati se feliaza in felii groase de aproximativ 2-3 mm si se adauga pe fundul cratitii, pana ce aceasta este acoperita in totalitate de cartofi. Se pune capacul si se lasa sa prinda o culoare aurie cartofii. Se adauga orezul si se mai pun cateva cubulete de unt deasupra, se pune capacul invelit intr-un prosop curat (daca se pregateste in oala speciala de orez, capacul nu mai trebuie invelit). se lasa la foc micut aproximativ 20 de minute.

Pofta buna!

Peste la cuptor



Ingrediente:
peste ( eu am avut un soi care aici se cheama robio nu stiu traducerea si nu ma pricep la speciile de pesti)
lamaie
sare, turmeric (curcuma), coriandru macinat, ghimbir
patrunjel verde
2-3 catei de usturoi
4 rosii

Pestele se curata si se spala bine.
Se pune peste el zeama de la lamaie
Se adauga usturoiul taiat marunt si patrunjelul tocat cat mai fin
Se adauga condimentele
Rosiile se curata de coaja si de seminte si se adauga si ele.
Se lasa pentru 1-2 ore la macerat, dupa care intr-o tava se pune putin ulei, si pestii impreuna cu marinata si se adauga putina apa.
Se da la cuptor pentru 20 de minute.

Noi am servit langa orez .

Pofta mare!

harera

Harera - supa din Ramadan

Nu stiu prin alte parti cum este, dar in Maroc, la micul dejun care este dupa ce se cheama la rugaciunea de seara (dupa apusul soarelui) - de cele mai multe ori se prepara aceasta supa - de care eu m-am indragostit pe loc

Ingrediente:
un pumn de naut
un pumn de linte
un pumn de orez
1-2 cepe
1 morocv
carne de pui
4-5 rosii
bulion
telina, patrunjel, coriandru verde
1 lingurita unt

Se fierbe carnea de pui ( eu am fiert o pulpa si dupa ce s-a fiert am scos-o).
In apa de la pulpa - a ramas foarte putina - am pus o lingurita de unt, ceapa taiata marunt si am lasat sa se fiarba/calaesca ceapa.
Nautul, lasat in apa de cu 2-3 ore inainte, se curata bob cu bob de pielita si se spala bine.
Lintea se curata si se lasa in apa, tot cu 2-3 ore inainte, la fel si orezul.
La ceapa adaugam cate o lingurita de: ghimbir, chimen (macinat), turmeric (sau curcuma, praful acela galben intens),piper, coriandru macinat si sare dupa gust. Se adauga morcovul taiat fin si se lasa sa se imoaie putin si acesta.
Se adauga nautul, lintea si orezul si 3 litri de apa si se lasa la fiert ( eu am pus in oala sub presiune, asa ca a fiert destul de repede). Se completeaza cu apa care scade.
Rosiile se curata de coaja si de seminte si se adauga supei, impreuna cu verdeata tocata marunt. Se lasa sa fiarba bine rosiile. Cand au fiert, se adauga bulionul ( eu am pus o lingura de bulion, am amestecat-o cu 1 lingurita de zahar si cu apa pana a devenit ca un suc de rosii) si se mai lasa putiin la se amesteca cu apa , 2 linguri de faina, se amesteca cu apa - rantas sau cum se cheama- si se adauga incet incet la supa, amestecand in continuu. Se mai lasa 5 minute la fiert si se opreste.

Este foarte gustoasa si satioasa. Supa aceasta se face n foarte multe combinatii.

Pofta mare!

vineri, august 05, 2011

salata de fasole verde cu maioneza

In aceasta seara am pregatit o salata tare gustoasa, din fasole verde.

Salata de fasole verde cu maioneza

Avem nevoie de:
1-2 pumni de fasole verde
1 lingura de maioneza
1 lingura de iaurt/smantana
1-2 catei de usturoi (se poate si fara)
patrunjel/marar tocat marunt
sare
piper

Fasolea se curata si se fierbe bine, apoi se pune la scurs. Se pun in blender toate ingredientele. Se lasa la frigider...si apoi se serveste cu pofta .

Pofta  mare!