miercuri, octombrie 31, 2012

Muffins/Cupcakes


Aseara a fost un dezastru total...o alta reteta - de care sunt convinsa ca este extraordinara de altfel. Astazi, alta poveste.

Ingrediente:
2 oua
un varf de cutit de sare
2 1/2 cani de faina
1 cana lapte
1/4 cana lapte batut
1 cana zahar
1 plic zahar vanilinat
1 plic praf de copt

Ouale cu sarea se bat pana se "inmultesc" - aproximativ 5 minute, la viteza medie. Celelalte ingrediente se amesteca. Se adauga ouale. Se mai mixeaza 5 minute.
Se pregatesc tavile. Se toarna aluat in forme - cam 3/4 din forma. se baga la cuptorul preincalzit, pana cand se rumenesc. (eu le-am bagat la 200 de grade, aproximativ 40 d eminute, cuptor electric)

Decor:
a topit ciocolata alba si neagra, am uns muffins-urile si am presarat "viermisorii".

Pofta buna!

sâmbătă, octombrie 27, 2012

prajiturele de Aaid al-kabir

Ieri a fost Aaid al-kabir, sarbatoarea mare, in traducere. De aceasta sarbatoare, musulmanii sacrifica un miel. Eu am pregatit cateva prajiturele, umplutura fiind din alune, la care am adaugat diverse arome, in functie de model: cafea, fistic, scortisoara si rom, scortisoara si rom si invelitura de fulgi de cocos.

Ingrediente coca(pentru un model, circa 40 de prajiturele):
150 gr faina
40 gr unt
apa de flori de portocale+apa
colorant - in functie de dorinta
Se framanta un aluat elastic, moale.

Ingrediente umplutura(pentru un model, circa 40 de prajiturele):
300 gr alune
1 lingura unt
1 lingura miere
2-3 linguri zahar (sau dupa gust)
Alunele se baga la cuptor putin, apoi se decojesc. Se dau prin robot pana se obtine o faina mai grunjoasa. Se adauga celelalte ingrediente si se amesteca bine.

Decor:
napage sau miere
sclipici alimentar

Trandafir:

Am adaugat in umplutura aroma de cafea si rom - cafea tare cu rom.

Realizare: In coca se adauga colorant rosu si/sau galben (sau fiecare in functie de dorinta). Se taie 4 cercuri de coca. Se aseaza primul cerc, al doilea putin peste, al treilea peste al doilea si ultimul peste al treilea. Se pune umplutura, se ruleaza putin coca peste umplutura pentru a nu iesi afara si apoi se ruleaza floarea. Cand sunt gata toate prajiturele, se baga la cuptor aprox 30 de minute, la 200 de grade (eu am cuptor electic), sau in functie de cuptorul fiecaruia.
Se lasa la racit si apoi se dau cu napage (sau se scalda in miera calda) si se adauga sclipici alimentar.

Jasmine
In umplutura am adaugat scortisoara si rom, si am facut bilute din alune. Fiecare biluta am dat-o prin fulgi de nuca de cocos.
Realizare:
Se taie un patrat de coca. In mijloc se pune o biluta de umplutura, apoi fiecare latura a patratului se taie la jumatate, pana in dreptul bilutei. Se ridica fiecare colt deasupra bilutei de alune. Apoi colturile triunghiului astfel realizat se lipesc impreuna. Se decupeaza floricele din pasta si se lipesc cu albus de ou. Se dau la cuptor. Se lasa la racit. Se dau cu napage si sclipici si se aseaza peste floare bilute de zahar (de cumparat).


Lalele/piramide
Am pus in umplutura aroma de fistic.

Realizare: Am taiat pentru o lalea 4 frunze si am facut o cruce, punad frunzele putin una peste alta. In mijloc am pus o biluta de umplutura. Am ridicat frunzele si le-am indoit putin. Am lipit laturile cu ajutorul unei pense de prajituri. Deasupra am pus nuca. Pe fiecare latura am lipit o floare din coca. Am dat la cuptor. Am lasat la racit. Am dat fiecare lalea cu napage.

Cosulete
Umplutura a fost cu scortisoara si rom.
Realizare: Se decupeaza un patrat din coca. Se pune in mijloc un patrat de umplutura. Se taie coca in dreptul colturilor, pana la umplutura. Se ridica fiecare latura si colturile se ruleaza. Am decupat 2 frunze si un fluture. Am dat la cuptor. Am lasat la racit apoi am dat cu napage si fluturele cu sclipici alimentar. am adaugat cate o biluta de zahar in colturi.
Pofta mare!

***Nu am poze din timpul realizarii... Sper ca descrierile sa fie relavante. Am stat la ele noaptea de dinainte de Aaid si nu am facut si poze.

vineri, octombrie 19, 2012

btbot - painici marocane

Nu...pentru ca nu am mai postat d'ale gustului nu inseamna ca nu am mai gatit. Nu am mai avut timp, cateodata chef... Astazi insa a venit vremea pentru a va arata niste painici marocane: btbot. Mie imi plac tare mult. Deci, sa incepem cu ingredientele:
3 parti gris foarte foarte fin
2 parti faina
apa calda
o nuca de drojdie proaspata
sare
Si acum, modul de preparare:
Se incalzeste apa. Intr-un vas se amesteca cele doua faini: grisul si faina, cernute.
Se adauga sarea si se face in faina o gaura la mijloc, unde se pune drojdia.
Incepem si turnam apa peste drojdie si incepem si framantam incet drojdia cu faina. Trebuie sa framantam foarte bine, pana cand aluatul devine o pasta moale si elastica, nelipicioasa.


Acoperim cu un prosop si lasam la crescut (eu am lasat cam aproximativ 10 minute, pana am spalat vasele :d ).

Cand a crescut, rupem bucatele mici de aluat, de marimea unor mandarine mici, si le modelam rotunde, astfel incat sa nu prezinte devinelari. Fiecare mingiuta o pune pe un prosop de bucatarie pe care am asternut putin gris. Le acoperim cu prosop.

Luam fiecare mingiuta in parte - incepand cu prima facuta - si incepem si modelam un cerc, apasand cu mana pana aplatizam aluatul. Ne ajutam de gris in continuare. Cand este aplatizata o repunem pe prosopul dat cu gris si acoperim din nou cu prosop. Facem aceasta operatie cu fiecare mingiuta in parte. Cand am terminat, le lasam la crescut aproximativ 10 minute.

Incalzim tigaia (a mea este una speciala aici, adica numai in astfel de tigaie se fac aici, nu se adauga ulei, este din aluminiu, insa este destul de grea si in timp se innegreste, asa cum veti vedea :d ) si punem pe rand painicile. Avem grija sa le luam frumos de pe prosop: se pune mana sub prosop, se arunca painica in cealalta mana si apoi se pune in tigaie. Focul este mic spre mediu. Se lasa aprox un minut, se intoarce si se lasa pana incepe si se umfla.

Se pot servi ca atare sau pot fi umplute cu diverse combinatii. Iata si cosuletul cu painici. Se pot pune intr-o punga de plastic - asa calde - si se pot baga la congelator. Cand vreti sa le serviti, le scoateti cu jumatate de ora inainte, le lasati sa se dezghete si le incalziti in tigaie. Sunt ca proaspat facute!


Pofta mare!

duminică, octombrie 14, 2012

Azi ma simt trista, deprimata si ... inecata in oceanul vietii. Nu este grav, cu cat scriu cuvintele cu atat parca nu mi se mai pare atat de tragica situatia mea. Scriu doar ca sa ma descarc, doar ca sa ma golesc de acest gol greu care imi apasa sufletul. Nu, nu s-a intamplat nimci neobisnuit sau rau si poate ca doar lipsa de intamplare este cea care ma apasa in acest moment. Sau poate gandurile la viitorul care acum imi apare atat de necunoscut, si cum frica mea de necunoscut este atat de mare si de grea...inevitabilul este prezent.
Ieri m-am apucat sa recitesc o carte draga, Samarkand, scrisa de Amin Maalouf. Imi place mult acest autor pe care l-am descoperit, intamplator sau poate nu, acum cativa ani... Mi-a intrat la suflet imediat, stilul lui si cartile lui. Imi place ca scrie despre situatii din viata reala, transpuse in stilul literar. Imi place ca a facut, macar o parte a istoriei, sa imi intre in suflet.
Ma regasesc in multe dintre pasajele lui, iar in altele, tot multe, mi-ar placea sa ma aflu la un moment dat...
Revenind insa la starea mea actuala - care vad ca este aproape disparuta complet! -, ma intreb "De ce totusi aceste trairi? De ce aceasta greutate?". E drept ca sunt multe care nu as vrea sa fie si multe, mult mai multe care as vrea sa fie. Insa nimic din ceea ce este esential vietii mele nu lipseste si nimic cu adevarat major nu ma impovareaza... Ar trebui sa multumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am si traiesc si in schimb ii sunt nerecunoscatoare prin starile mele...

*** A trecut totusi starea, pacea se instaleaza incet incet. Am vazut iarba din gradina care a crescut frumos, sper sa creasca si sa se inmulteasca si mai frumos, cu toate ca natura (pamantul poate si lipsa de soare - da e lipsa de soare in gridna, nu si de caldura insa...) ii este potrivnica. Mi-am revazut sufletul linistit si asta ma ajuta. Il simt pe Dumnezeu aproape acum si asta imi da cea mai mare putere!
Gandurile exista, nu le pot alunga si nu vreau sa le alung. Vreau sa le simt, vreau sa le imbogatesc frumos, vreau sa le asociez starilor si trairilor frumoase, atunci cand este posibil. Si cand nu, vreau sa le permit existenta, atat.