marți, octombrie 22, 2013

Bomboane Brigadeiro

Delicioase si usor de facut...ce ne putem dori mai mult de atat?! Si ca sa nu lungesc vorba avem nevoie de:

1 cutie de lapte condensat
4 linguri de cacao
2 linguri de unt (pline)
decor (in cazul meu vermiceli colorate si cioclata alba rasa)

Se topeste untul, se adauga laptele condensat. cand s-a incalzit, se adauga cacao si se amesteca cu un tel, pana cand compozitia se ingroasa. Cand s-a intarit compozitia, se da la race, se lasa sa se raceasca.Se scoate din frigider, se fac bilute de marimea dorita,s e dau prin decorul ales si...asta este tot!

Pofta buna!

Sursa de inspiratie: http://www.jamilacuisine.ro/bomboane-brigadeiro-reteta-video/


sâmbătă, octombrie 12, 2013

Sfanj si m'sman

De muuult nu am mai dat pe aici...Sper insa ca de acum inainte sa fiu ceva mai vrednica in ceea ce priveste blog -ul (al meu si al altora...). Astazi am facut sfanj (gogosi marocane nedulci, si pentru asta multumesc www.jamilacouisine.ro) si m'sman.



Sfanj:
Ingrediente:
faina - 250 gr
drojdie proaspata - cat o nuca mica (in site-ul jamilacouisine.ro este folosita drojdie uscata)
apa calduta - o cana mai mare (poate intra mai mult sau mai putin, in fucntie de faina)
putina sare si putin zahar

Am cernut faina, am pus in mijloc celelalte ingrediente (in afara de apa) si am inceput sa torn apa putin cate putin pana s-a incorporat bine drojdia. Apoi am turnat apa, pana iese un aluat moale (curge din mana, insa nu apa) apoi prin framantare capata elastcitate. (Pe site-ul jamilacouisine vedeti cum arata aluatul). L-am lasat la crescut, acoperit cu un prosop. Cand s-a dublat, am inceput sa formez gogosile si le-am prajit in baie de ulei.





Si acum vad ca nu am postat niciodata, dar niciodata reteta de m'sman. Tin sa mentionez ca este foarte important ca aluatul sa fie lucrat foarte bine.

Ingrediente:
o masura (indiferent de care aveti, fie ca e un bol fie ca e jumatate de kg sau kilogramul intreg...) de semolina fina
2 masuri de faina
*** daca aveti faian de grau integrala, poate fi asa: 1 masura faina, 2 masuri de faina integrala

apa calda cat cuprinde (pana avem un aluat elastic)
ulei - se unge aluatul cu putin ulei cand se lasa la crescut
1 praf de copt
un praf de sare
1 lingurita de zahar
un amestec de unt topit cu ulei - de care ne ajutam cand formam m'sman.

Intr-un castron mare se pune faina (cernuta) si se amesteca cu semolina. Se adauga sarea si zaharu si praful de copt si se amesteca usor. Se incepe formarea aluatului, turnand apa putin cate putin. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic. Cand este gata aluatul, se unge pe deasupra cu putin ulei, se acopera cu un prosop si se lasa 30'.

In acest timp se topeste untul+uleiul.

Se iau bucatele din aluat si se formeaza mingii cat o mandarina. Fiecare mingie se unge la randul ei cu putin ulei, se pune pe o tava (si aceasta unsa cu ulei) si se acopera. Cad terminam de facut toate mingiile, se ia incepand cu prima si se incepe modelalrea ei, ajutanadu-ne de amestecul de unt+ulei. Se pasa a mingea si se formeaza (cu mana, apasand mereu) un cerc foarte subtire.* Cand cercul este mare si subtire (transparent) se aduce partea de sus pana la mijlocul cercului. cea de jos se aduce peste cea de sus (rezulta ca o clatita). Partea stanga se aduce la mijloc, iar peste ea se aduce partea dreapta. Avem astfel un patrat.
Acesta se aduce iar pe tava de unde a fot luata mingea de aluat. Se continua astfel cu toate mingiile.

Se ia primul patrat si ajutandu-ne de acelasi amestec de unt+ulei, marim patratul pana devine dstul de subtire. Se pune la foc, in tigaie si se intoarce pe fiecare parte, pana se coace.

* - daca se vor umplute, umplutura se pune in acest moment in mijlocul centrului si apoi procesul este acelasi. La cele umplute, cand se vor pune la foc, se vor lasa un pic mai groase ca sa nu se rupa aluatul. se pot umple cu diverse. Eu am facut cu mar ras+banana+scortisoara+zahar+esenta de rom, calite un unt.