joi, decembrie 10, 2009

ardeiul iute

Si pentru ca este iarna si ne dorim sa ne incalzim cat putem de mult, de ce sa nu o facem cu ajutorul...ardeiului iute?
Cine nu cunoaste aceasta planta? Cine nu a consumat, macar sub forma de boia de ardei iute, macar o data in viata, acest condiment? De origine din America Centrala si de Sud, in prezent este cultivat pe tot globul.
ardei iuti
Sa vedem, insa, cum ne ajuta ardeiul iute? Substanta care are efecte benefice asupra organismului se numeste capsaicina si este substanta raspunzatoare de gustul inconfundabil al acestui condiment, adica...iuteala. Capsaicina este un oxidant care protejeaza ADN-ul impotriva celulelor cancerigene - studiile au aratat o actiune preventiva in cazul cancerului ovarian, de ficat, mamar, pulmonar si leucemie. Dar nu numai atat; ardeiul iute are efecte benefice impotriva comotiilor si a colestorlului, coborand nivelul acestuia. Vestea buna este aceea ca ardeiul iute poate fi consumat in stare naturala (si in cantitati moderate) si de catre cei cu probleme stomacale, deoarece doar gatit irita stomacul. Mai are efecte pozitive in caz de anorexie, hemoroizi, congestie a ficatului, probleme vasculare. Printre alte efecte pozitive se numara cel asupra circulatiei, asupra oboselii (pe care o elimina), memoriei, previne atacurile cardiace, este un bun prieten al curelor de slabire etc.
boia de ardei iute
Efectele acestui condiment asupra iubirii pot fi vizualizate in urmatoarele productii: Woman on Top si The Mistress of Spices.
Mai multe informatii:

Niciun comentariu: