miercuri, iunie 23, 2010

placinta cu branza de vaci

Dintre toate placintele d epe lumea asta, cred ca este favorita mea (cel putin dintre toate sortimentele mancate de mine vreodata). Tin minte, copil fiind, ca aveam, cred, la ordinea zilei cate o placinta cu branza sau cu mere in casa. Nu ma mai lungesc cu vorba si trec la scris reteta:
Aluat:
500 gr faina
250 gr unt
2 oua
6 pliculete zahar vanilinat (50 gr)
2-3 linguri zahar
100 ml apa
1 lingura zeama de lamamie
1 plic amoniac alimentar

Untul cu zaharul vanilinat si cu zaharul se amesteca foarte bine, pana devine o crema. Ouale se bat bine, separat, si apoi se incorporeaza incet incet in crema de unt, amestecand continuu. Amoniaculs e stinge cu zeama de la lamaie (sau cu otet) si se toarna peste unt. Se adauga faina utin cate putin, iar cand s-a intarit aluatul putin, se adauga si apa tot putin cate putin, amestecandu-se in conitnuu. Cand toata apa s-a adaugat, se amesteca bine pana ce aluatul devine o coca moale si lipicioasa. Se mai adauga faina putin cate putin, iar cand este pregatit aluatul pentru a fi lucrat pe blat, se imprastie faina  pe blat si se lucreaza cam 5-10 minute aluatul. Acesta trebuie sa fie elastic si lucios. Se invelste intr-o folie de plastic si se lasa la frigider minim o ora (cu cat e lasat mai mult cu atat este mai fraged si este de preferat sa se lase de pe o zi pe alta la rece).
Se scoate de la rece, se imparte in 2 parti egale, se intinde cu sucitorul prima foaie si se pune in tava tapetata cu hartie de copt, sau cu ulei si putina faina (eu am facut o  tava mare de cuptor). Se inteapa aluatul cu furculinta dn loc in loc, pt a nu se umfla in cuptor.

Peste aceasta prima foaie se aseaza umplutura:
500 gr branza de vaci
3 oua intregi si un albus
2 iaurturi de vanilie
2 pliculete zahar vanilinat
50 gr zahar
4 linguri de gris
1 pahar de lapte
un varf de sare
stafide (eu nu am pus ca nu imi place)
Se face un gris cu lapte din gris, lapte si zahar, la care se adauga, dupa ce s-a racit un pic, iaurturile de vanilie, zaharul vanilinat, sarea, si ouale intregi plus albusul. (eu aici am adaugat si 2 bucati de branza topita) Se amesteca foarte foarte bine si la sfarsit se adauga branza de vaci. Se amesteca totul foarte bine. (la mine a iesit mai galbena din cauza galbenusurilor).

Peste crema se aseaza a doua foaie, la fel ca si prima, intepandu-se cu furculita din loc in loc. Se unge cu galbenusul ramas de la albus. Se baga pentru 40 d eminute la cuptor la foc mic spre mediu. Cand este aurita deasupra se scoate. Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste calda sau rece - este la fel de gustoasa. (nu a mai rezistat sa fac poza la placinta intreaga :) )

Pofta buna!

4 comentarii:

Irina spunea...

Intr-adevar e buna!
Ce mai faci, cum te simti?

calatorprinlume spunea...

Irina, este placinta mea preferata. Imi aduc aminte cu zambetul pe buze cand cautam n tot bucurestiul placinta cu branza fara stafide si conversatia era ceva de genul asta: "aveti placinta cu braza? da, avem. cu stafide? da. atunci dati-mi un strudel cu mere." :)))))
In alta ordine de idei sunt bine, ma simt din ce n ce mai bine, probabil cas e obisnuieste si corpul cu noua lui sare.
Tu ce mai faci? Parisul? Orleansul?
Imi doresc sa vad Parisul, sotul meu zice ca i-a placut tare mult :).

Te pup si numai bine!

Irina spunea...

Mie imi place si cea cu stafide, si cea fara... Asa...ca sa nu supar pe nimeni!
Daca iti place Franta..vino aici, tu, eu, Roxana...cu siguranta ca ne vom distra!

calatorprinlume spunea...

Cred! Mi-as dori din suflet, si poate ca voi si reusi, insa u chiar curand, ca ma asteapta alte distractii in curand :).