sâmbătă, iulie 24, 2010

vinete umplute

De cateva zile imi tot da tarcoale gandul unor vinete umplute. Azi am profitat de vremea mai buna - adica ceva mai racoare (stiu este impropriu spus racoare la peste 30 de grade, dar pentru noi aici, este mai racoare) -  si am dat fuga fuguta in bucatarie sa-mi indeplinesc visul.
Vinete umplute: Ingrediente
3 vinete maricele
1 ceapa (rosie in cazul meu)
2 morocvi
1 ardei rosu
250 gr carne tocata
2 rosii
marar, patrunjel, oregano si rozmarin
4 catei de usturoi
sare, piper si divesre alte condimente
Se spala vinetele bine, se taie in jumatati si se indeparteaza miezul fiecarei jumatati. Se ia o ceapa e curata, se spala si se taie marunt, se pune intr-o tigaie cu 1-2 linguri de ulei. Se curata morcovii, se spala si se taie marunt si se adauga peste ceapa. Ardeiul se curata si se spala se taie marunt si se adauga la ceapa si morocv. Cand toate sunt patrunse bine, se adauga miezul de vanata (ca sa se faca mai bine eu am adaugat putina apa in acest stadiu). Dupa ce vanata este facuta, eventual se piseaza in tigaie cu o furculita, se adauga carnea. Cand si aceasta e facuta, se adauga 2 rosii taate cubulete si se lasa sa se faca totul bine. Se adauga sare, piper si condimente si se ia de pe foc.
Acum se pun ierburile aromatice - fiecare dupa gust si preferinta, in cazul meu marar, patrunjel, oregano si rozmarin si usturoiul pisat.

Se umple fiecare jumatate de vanata cu compozitia, se pune vinetele in tava in care s-a pus un pic de apa si se dau la cuptor 25-30 de minute.

Pofta mare!

marți, iulie 20, 2010

salata de fasole verde

Cand ti-e pofta de ceva bun, usor si sanatos si nu prea ai chef sa stai prin bucatarie prea mult timp, it propun sa faci repede o salata de fasole verde.
Ingrediente:
fasole verde (dupa pofta...stomacului)
sare, piper
marar si patrunjel
1-2 linguri de maioneza (depnde si de cantitatea de fasole, evident)
1-2 catei de usturoi pisati (optional si dupa placerile culinare ale infometatilor)

Se curata fasolea, se spala si se pune la fiert in apa cu sare (dupa gust, se poate fierbe foarte bine, sau mai putin bine, "al dente" cum spun confrantii nostri italieni). Dupa ce s-a fiert, se scurge de apa foarte bine - daca pofta e prea mare, poate fi uscata intr-un prosop curat, pentru a pierde orice picatura de apa. Cand este uscata bine, se rastoarna intr-un castron, se adauga maioneza, piperul si sare (daca mai este nevoie), usturoiul pisat (pentru cei care il prefera), maraul si patrunjelul tocate. Se amesteca bine, se lasa la rece si se serveste.

Pofta mare!

duminică, iulie 18, 2010

poveste despre ploaie

Este cald! Nu! Nu ma plang, desi tare mi-ar placea sa am cui ma plange... Doar spun un fapt ce este realitatea acestor zile putin spus calduroase. Putin spus ca de cuptor... Este atat de cald incat imaginatia imi joaca feste, incat corpul este obligat sa dormiteze pentru a-si salva putinul de energie de care mai este capabil.
Mereu mi-am dorit soare, mereu mi-am dorit ploaie! Azi am avut parte de amandoua, ploaia desi foarte timida, cativa stropi mari, frumosi, revigoranti si tunatori...Mai mult a durat parfumul ploii decat ploaia.
Ador parfumul ploii de vara, il ador atat incat m-as imbraca in el. Mi-as face mantie sa imi acopere trupul, mi-as face scut din el impotriva dogorii soarelui. As face un parfum cu mirosul ploii de vara, atunci cand as trece sa inviorez o lume intreaga. As aduce in casa mea zilnic aceste miros sa imi improspateze zilnic clipele vietii.  As canta despre el ca o lume intreaga sa ii descopere farmecul!
M-as face parfumul ploii de vara si as exista alaturi de plaoie o eternitate!