sâmbătă, august 13, 2011

harera

Harera - supa din Ramadan

Nu stiu prin alte parti cum este, dar in Maroc, la micul dejun care este dupa ce se cheama la rugaciunea de seara (dupa apusul soarelui) - de cele mai multe ori se prepara aceasta supa - de care eu m-am indragostit pe loc

Ingrediente:
un pumn de naut
un pumn de linte
un pumn de orez
1-2 cepe
1 morocv
carne de pui
4-5 rosii
bulion
telina, patrunjel, coriandru verde
1 lingurita unt

Se fierbe carnea de pui ( eu am fiert o pulpa si dupa ce s-a fiert am scos-o).
In apa de la pulpa - a ramas foarte putina - am pus o lingurita de unt, ceapa taiata marunt si am lasat sa se fiarba/calaesca ceapa.
Nautul, lasat in apa de cu 2-3 ore inainte, se curata bob cu bob de pielita si se spala bine.
Lintea se curata si se lasa in apa, tot cu 2-3 ore inainte, la fel si orezul.
La ceapa adaugam cate o lingurita de: ghimbir, chimen (macinat), turmeric (sau curcuma, praful acela galben intens),piper, coriandru macinat si sare dupa gust. Se adauga morcovul taiat fin si se lasa sa se imoaie putin si acesta.
Se adauga nautul, lintea si orezul si 3 litri de apa si se lasa la fiert ( eu am pus in oala sub presiune, asa ca a fiert destul de repede). Se completeaza cu apa care scade.
Rosiile se curata de coaja si de seminte si se adauga supei, impreuna cu verdeata tocata marunt. Se lasa sa fiarba bine rosiile. Cand au fiert, se adauga bulionul ( eu am pus o lingura de bulion, am amestecat-o cu 1 lingurita de zahar si cu apa pana a devenit ca un suc de rosii) si se mai lasa putiin la se amesteca cu apa , 2 linguri de faina, se amesteca cu apa - rantas sau cum se cheama- si se adauga incet incet la supa, amestecand in continuu. Se mai lasa 5 minute la fiert si se opreste.

Este foarte gustoasa si satioasa. Supa aceasta se face n foarte multe combinatii.

Pofta mare!

2 comentarii:

roxana spunea...

Cred ca-i foarte buna supa ta, Denisa! Desi, la cat de consistenta este, parca mai degraba as incerca-o in perioadele mai reci ale anului. :)
Imi place tare mult ca postezi (si) mancaruri specifice bucatariei marocane! Bravo!

calatorprinlume spunea...

Roxana, sa stii ca ai nimerit-o, caci supa asta, printre altele (pe care sper sa le postez la vremea lor), se manaca si in anotimpul rece. Si da, este gustoasa!