luni, iunie 15, 2015

Cine il detine pe Dumnezeu?

De cand ne stim ne luptam sa il cuprindem pe Dumnezeu: ba intre granitele uneia sau alteia dintre religii sau curente filosofice, ba in negarea lui atat prin prisma stiintifica cat s prin simpla abnegare a lui Dumnezeu. Toate acestea mi se par astazi atat de banale, de rasuflate si de manufacturate... Dumnezeu exista pur si simplu, dincolo de tot si de toate, neingradit in limitele niciunei religii sau curent filosofic, dincolo de stiinta si de negarea lui. Este prezent in fiecare dintre noi (chiar si atunci cand chiar noi insine nu il recunoastem), este prezent in fiecare rasarit si apus, in fiecare strop de roua, in nemarginirea oceanului si in maretia muntilor.
Dumnezeu este lumina ce ne inconjoara si ne patrunde, El este iubirea de care suntem inconjurati si pe care o transmitem mai departe, este enrgia care ne da viata si ne ajuta sa mergem mai departe pe drumul care ne este calauzit si pe care, in acelasi timp, ni-l faurim.

Stau si ma intreb oare chiar atat de saraci suntem sa nu ne dam seama ca inchistandu-l pe Dumnezeu ii stirbim din maretie? Dumnezeu nu ne apartine. Noi suntem cei care ii apartine, El doar se manifesta in si prin noi.
Stiu...ne intrebam atunci, de ce in toata aceasta maretie a lui, lasa sa se intample nenorocirile cu care suntem confruntati ora de ora, minut de minut? Mi-am pus aceste intrabari de nenumarate ori. Raspunsul sigur nu il am, dar tot ce stiu, ce simt, este ca trufia noastra face ca tot raul sa se raspnadeasca. Tocmai aceasta nerecunoastere (in sinea noastra, a fiecaruia) a lui Dumnezeu, face ca raul sa se raspandeasca. Insa este un punct de plecare si de trezire in acelasi timp: reintorcandu-ne catre El, putem schimba lumea. O putem face mai buna, mai dreapta si mai frumoasa. Mai inocenta. Mai pura. Mai aproape de ceea ce El ne-a daruit.
Nu Dumnezeu strica ordinea, ci omul, prin puterea pe care in marinimia lui, Dumnezeu i-a dat-o.
Putem schimba totul doar prin vointa noastra si prin alegerile pe care le facem. Putem deveni mai buni, mai onesti, mai puri. Putem deveni mai umani. Asta sta in puterea noastra si de noi, de fiecare in parte, depinde totul.
Este, poate, testul la care suntem supusi zi de zi, este ceea ce face diferenta. Ce si cum alegem sa fim?

Niciun comentariu: