luni, ianuarie 25, 2010

deliciu

Avand ceva timp de pierdut, desi nu mult, am "calatorit" printre minunatiile create de femei speciale si m-am oprit asupra unui deliciu intitulat "tort egiptean" (asa l-am cules de pe blogul Amaliei). Arata delicios, nemaipomenit si extraordinar si imediat mi-a lasat gura apa. Asa ca am trecut frumos la bucatarie si am inceput prepararea, desigur, cu unele amendamente:

Tortul are nevoie de 3 foi, iar ingredientele pentru o foaie sunt:

2 albusuri
2 linguri de zahar
1/2 lingura de faina
40 g alune/nuci macinate ( reteta Amaliei) - eu in loc de alune sau de nuci, am pus o banana mica (sau jumatate de banana normala)


Ingrediente crema 1:
cele 6 galbenusuri ramase de la foi
6 linguri de zahar
340 ml lapte
2 linguri faina sau amidon ( eu am pus faina)
170 g unt nesarat

esenta de vanilie

Ingrediente crema 2:
200 ml frisca
150 g zahar
120 g alune/nuca zdrobite bucati mai mari ( eu nu am pus nimic)


Foile: batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste, adaugam o banana bucati si mai mixam pana ce aceasta se incorporeaza in albusul batut spuma. Adaugam faina (daca punem alune sau nuci, amestecam faina cu alunele macinate) la compozitia de albusuri.
Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm sau ungem fundul cu ulei/unt (eu am uns cu ulei, bine de tot), intindem frumoas foaia  si coacem la foc mic timp de 25 minute.
La fel se va proceda si pentru celelalte doua foi.

Crema: odata foile realizate, facem crema. Pentru crema 1: cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon sau faina (eu am pus faina), zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa (arata ca o budinca), apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Dupa cateva minute adaugam untul, amestecam bine, cateva picaturi de esenta de vanilie si crema este gata.

Pentru crema 2: topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit (si miezul de nuca/alune zdrobit si el, daca folositi).

Asamblare tort: prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, eu am adaugat aici un strat de banane taiate felii subtiri, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi (insa nu am mai adaugat strat de banane). Ultimul strat va fi de frisca, peste care eu am ras putina ciocolata.

Lasam la frigider cateva ore, si apoi ne infigem in el :).
Asa arata rezultatul final...



***
Asa arata "atacat":


4 comentarii:

SineU spunea...

Stiu si eu un fel de reteta de-asta dar eu o numeam alba ca zapada sau prajitura cu foi si pe deasupra ii puneam glazura, iar foile le faceam din 3 oua, 8 lg lapte, 8 lg zahar, ulei si faina cat cuprinde. Apoi le intindeam bine bine si le coceam pe fundul tavii in 2-3 min... tot cam asa iesea...
Daaaar, cam multe dulciuri... Nu bine! Nu bine deloc! Sa stii ca am facut un experiment pe mine. Am baut apa cand mi-a fost foame si GHICI! Mi-au trecut si pofta de dulce si de crispy strips si de pizza s.a. Bine, pe parcursul a 1 zi - 2...
Te pupesc! :*

calatorprinlume spunea...

Da...oricum, nu am rezistat....:), asa ca l-am facut, si este delicios....

De poimaine nu mai fac dulciuri...un timp :)...

Pup si eu!

Alina spunea...

Vreau o poza cu o felie din tort!
Doar asa, sa ca ma chinui...

calatorprinlume spunea...

Alinuta,

La cerere, pun o poza cu el "atacat" :)...Foarte gustos sa stii :)