vineri, octombrie 19, 2012

btbot - painici marocane

Nu...pentru ca nu am mai postat d'ale gustului nu inseamna ca nu am mai gatit. Nu am mai avut timp, cateodata chef... Astazi insa a venit vremea pentru a va arata niste painici marocane: btbot. Mie imi plac tare mult. Deci, sa incepem cu ingredientele:
3 parti gris foarte foarte fin
2 parti faina
apa calda
o nuca de drojdie proaspata
sare
Si acum, modul de preparare:
Se incalzeste apa. Intr-un vas se amesteca cele doua faini: grisul si faina, cernute.
Se adauga sarea si se face in faina o gaura la mijloc, unde se pune drojdia.
Incepem si turnam apa peste drojdie si incepem si framantam incet drojdia cu faina. Trebuie sa framantam foarte bine, pana cand aluatul devine o pasta moale si elastica, nelipicioasa.


Acoperim cu un prosop si lasam la crescut (eu am lasat cam aproximativ 10 minute, pana am spalat vasele :d ).

Cand a crescut, rupem bucatele mici de aluat, de marimea unor mandarine mici, si le modelam rotunde, astfel incat sa nu prezinte devinelari. Fiecare mingiuta o pune pe un prosop de bucatarie pe care am asternut putin gris. Le acoperim cu prosop.

Luam fiecare mingiuta in parte - incepand cu prima facuta - si incepem si modelam un cerc, apasand cu mana pana aplatizam aluatul. Ne ajutam de gris in continuare. Cand este aplatizata o repunem pe prosopul dat cu gris si acoperim din nou cu prosop. Facem aceasta operatie cu fiecare mingiuta in parte. Cand am terminat, le lasam la crescut aproximativ 10 minute.

Incalzim tigaia (a mea este una speciala aici, adica numai in astfel de tigaie se fac aici, nu se adauga ulei, este din aluminiu, insa este destul de grea si in timp se innegreste, asa cum veti vedea :d ) si punem pe rand painicile. Avem grija sa le luam frumos de pe prosop: se pune mana sub prosop, se arunca painica in cealalta mana si apoi se pune in tigaie. Focul este mic spre mediu. Se lasa aprox un minut, se intoarce si se lasa pana incepe si se umfla.

Se pot servi ca atare sau pot fi umplute cu diverse combinatii. Iata si cosuletul cu painici. Se pot pune intr-o punga de plastic - asa calde - si se pot baga la congelator. Cand vreti sa le serviti, le scoateti cu jumatate de ora inainte, le lasati sa se dezghete si le incalziti in tigaie. Sunt ca proaspat facute!


Pofta mare!

2 comentarii:

Irina Invat sa gatesc spunea...

Excelenta reteta, am retinut-o!

calatorprinlume spunea...

Irina, ma bucur mult! Iti vor placea cu siguranta! Te pup!