miercuri, aprilie 04, 2018

Ultimul evreu - Noah Gordon

Actiunea romanului se plaseaza in Spania anilor 1400-1500, cand Inchizitia spaniola se afla la apogeu. Dupa secole de existenta in Spania, evreii sunt expulzati prin edict regal in 1492. Cei care vor sa ramana trebuie sa imbratiseze catolicismul ca unica religie. Evreii care vor sa isi pastreze religia, trebuie sa paraseasca Spania, multi dintre ei pierind pe drum sau chiar inainte de a apuca sa plece.
Yonah Toledano, fiul de 15 ani al unui renumit argintar evreu, este martor la uciderea fratelui mai mare, si ulterior a tatalui - crime care in astfel de timpuri trec aproape neobservate. In aceasta invalmaseala de fugari, Yonah isi pierde si singura familie ramasa in viata, pe fratele mai mic si pe unchiul si matusa sa, pe care nu mai ajunge sa ii revada niciodata. In urma acestor traume, hotaraste sa isi pastreze religia si sa ramana un fugar, alegand sa nu se converteasca niciodata.
Pe un magar numit Moise, tanarul evreu cutreiera Spania in lung si-n lat, incercand sa scape de ghearele Inchizitiei. In drumurile sale intalneste oameni buni si rai, oameni care ii marcheaza devenirea intr-un fel sau altul, si necontenit incearca sa dea de urma criminalilor familiei sale. Toate aceasta incercand sa nu iasa prin nimic in evidenta, astfel incat Inchizitia sa nu ii dea de urma.
Yonah devine, pe rand, pastor, faurar de armuri si, in final, doctor, in decursul anilor si meseriilor practicate invatand despre si sine si descoperindu-se neincetat, incercand sa pastreze o traditie si o limba care ii sunt din ce in ce mai indepartate, dar, reusind, intr-un final sa fie el insusi, evreul ascuns intr-un presupus catolic.
In cele din urma reuseste sa isi gaseasca si unica dragoste, in persoana Adrianei, o "noua crestina", care va imparti cu el nu doar existenta, ci si religia si traditiile stramosesti.
Cartea "Ultimul evreu" este un frumos roman istoric, narativ si descriptiv, in care Gordon impleteste in minunatu-i stil istoria, cultura, iubirea si descoperirea de sine. Daca vreti sa descoperiti o lume de mult uitata, cu binele si raul din ea, trebuie neaparat sa cititi aceasta carte. 

Niciun comentariu: