marți, martie 27, 2018

Diamantul Ierusalimului, Noah Gordon

In acest roman, Noah Gordon ne spune povestea fascinanta a, poate, celui mai ravnit diamant al lumii. Numit "diamantul Ierusalimului", "diamantul Inchizitiei" sau "diamantul din Kaaba", in functie de posesorul diamantului, acesta strabate secolele istoriei, fara a fi capabil de a pricepe "razboaiele" ce la naste sau le lasa in urma.
Mergand pe firul istoriei, Harry Hopeman, un evreu american care se trage dintr-un lung sir de slefuitori de diamante, este solicitat din mai multe parti sa achizitioneze diamantul galben pe care il revendicau mai multe tari si religii. Odata antrenat in aceasta aventura, Harry va trebui sa calatoreasca in Israel si nu numai, sa se confrunte direct cu originile proprii, ajungand astfel sa se descopere pe sine asa cum nu se cunostea, intalneste oameni diversi care ajung sa joace diverse roluri in.viata lui si, nu in ultimul rand, se va indragosti.
Povestea diamantului incepe odata cu jefuirea Templului lui Solomon din Israel, de catre armata lui Nabucodonosor. Preotii reusesc sa ascunda mare parte din artefactele de cult, impreuna cu acestea fiind si diamantul. Locatiile erau cunoscute de un singur scrib care, datorita varstei sau bolii, la putin timp dupa scrierea manuscrisului (sau chiar inainte de terminarea lui, motiv pentru care aparea alt scrib) murea, luand astfel cu el secretul. Odata terminat, manuscrisul este pus intr-un tub de arama si ingropat, fiind descoperit in secolele urmatoare.
In Israel, Harry il cunoaste pe profesorul David Leslau, insarcinat cu descifrarea manuscrisului si, in consecinta, cu descoperirea vechilor obiecte de cult. Intre cei doi se leaga o prietenie trainica, Harry ajutandu-l pe profesor la descifrarea acestuia.
In incercarea de a achizitiona diamantul, Harry este fortat sa primeasca ajutorul unei frumoase evreice, Tamar, de care se indragosteste. Deasemenea, este obligat sa mearga pe urma lui in desert, si nu numai, sa intre in diverse situatii riscante si sa negocieze cu oameni care, initial, nu par persoane cu care in mod normal ar negocia.
Povestea diamantului ne spune, intr-un fel, povestea lui Harry si aflam impreuna cu acesta un fapt ce a fost ascuns de-a lungul a generatii, fapt ce va las pe voi sa il descoperiti cu aceeasi placere ca si mine.

Niciun comentariu: