duminică, septembrie 19, 2010

orez cu creveti

Se pare ca timpul incepe sa tina si cu mine in sfarsit. E frumos inca, soare, insa nu arzator, ci bland...e racoare dimineata si seara, iti incanta pielea incalzita de soare...in zori de ziua este chiar un pic rece...simti ca parca ai avea nevoie de ceva usor si lejer sa te acoperi pentru a te feri de degetele prea reci care iti mangaie pielea. Insa atat de bine este!!! Cateodata, o ploiae lejera spala pamantul si improspateaza aerul. Este perioada pe acre am asteptat-o cu atata ardoare in zilele putin spus caniculare ale verii. Si totusi, inca nu-i toamna, nu ca acasa cel putin...

Orez cu creveti

2 cani de orez cu bob lung (eu folosesc orez galben)
1-2 cartofi (depinde de marimea oalei si a cartofilor)
100 gr unt
sare
creveti (eu am avut o punga de creveti congelati de 450 de grame)
marar

Orezul se lasa pentru cel putin 3 ore in apa cu sare, fiind in prealabil spalat. Se pune la fiert, insa se fierbe atat cat sa fie fiert, insa sa nu fie moale (al dente cum spun italienii). Se scurge, se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Intr-o oala se pune 1-2 linguri de unt, se adauga cartofii taiati rondele, nici foarte groase insa nici foarte subtiri si se acopera tot fundul oalei cu cartofi. Se pune un capac si se lasa sa se prajeasca putin cartofii (inainte de a fi pusi in cratita, se curata si se spala bine cartofii). Se adauga orezul cand cartofii sunt aurii, se pune sare daca mai este nevoie la orez (dar este bine cand se fierbe sa se fiaraba in apa cu un pic mai multa sare) si cubulete de unt pe toata suprafata orezului (5-6 cubulete micute de unt). Se acopera capacul cu un prosop gros de bucatarie si se pune peste cratita. Se lasa 15 minute la foc mic.
Crevetii se spala. Se adauga 2 linguri de unt intr-o tigaie, se adauga crevetii, sare si un mujdei (usturoi pisat 4-5 catei, cu apa). Se lasa la foc mic sa se faca. La sfarsit se adauga marar tocat marunt (eu am avut din pacate numai marar  uscat).
Se pune in farfurie orez, se adauga creveti si se mananca cu multa pofta (cel putin la noi in familie).

Pofta buna!

Niciun comentariu: