luni, ianuarie 25, 2010

deliciu

Avand ceva timp de pierdut, desi nu mult, am "calatorit" printre minunatiile create de femei speciale si m-am oprit asupra unui deliciu intitulat "tort egiptean" (asa l-am cules de pe blogul Amaliei). Arata delicios, nemaipomenit si extraordinar si imediat mi-a lasat gura apa. Asa ca am trecut frumos la bucatarie si am inceput prepararea, desigur, cu unele amendamente:

Tortul are nevoie de 3 foi, iar ingredientele pentru o foaie sunt:

2 albusuri
2 linguri de zahar
1/2 lingura de faina
40 g alune/nuci macinate ( reteta Amaliei) - eu in loc de alune sau de nuci, am pus o banana mica (sau jumatate de banana normala)


Ingrediente crema 1:
cele 6 galbenusuri ramase de la foi
6 linguri de zahar
340 ml lapte
2 linguri faina sau amidon ( eu am pus faina)
170 g unt nesarat

esenta de vanilie

Ingrediente crema 2:
200 ml frisca
150 g zahar
120 g alune/nuca zdrobite bucati mai mari ( eu nu am pus nimic)


Foile: batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste, adaugam o banana bucati si mai mixam pana ce aceasta se incorporeaza in albusul batut spuma. Adaugam faina (daca punem alune sau nuci, amestecam faina cu alunele macinate) la compozitia de albusuri.
Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm sau ungem fundul cu ulei/unt (eu am uns cu ulei, bine de tot), intindem frumoas foaia  si coacem la foc mic timp de 25 minute.
La fel se va proceda si pentru celelalte doua foi.

Crema: odata foile realizate, facem crema. Pentru crema 1: cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon sau faina (eu am pus faina), zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa (arata ca o budinca), apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Dupa cateva minute adaugam untul, amestecam bine, cateva picaturi de esenta de vanilie si crema este gata.

Pentru crema 2: topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit (si miezul de nuca/alune zdrobit si el, daca folositi).

Asamblare tort: prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, eu am adaugat aici un strat de banane taiate felii subtiri, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi (insa nu am mai adaugat strat de banane). Ultimul strat va fi de frisca, peste care eu am ras putina ciocolata.

Lasam la frigider cateva ore, si apoi ne infigem in el :).
Asa arata rezultatul final...



***
Asa arata "atacat":


vineri, ianuarie 22, 2010

din nou acasa...


Acasa!...cat de dulce este acest cuvant! cata liniste si cata iubire emana din el! Sunt doua saptamani si cateva zile de cand am revenit din...calatorii. Si am zis ca nu mai vreau, nu mai vreau sa mai plec, nu mai vreau sa fiu departe...
Imi place sa calatoresc, insa am cateva motive bine intemeiate pentru care am zis nu mai vreau, desi stiu ca acest "nu mai vreau" se va estompa cu timpul si va fi inlocuit de "vreau", de "mi-e dor"... Cateva dintre aceste motive: la plecare am avut ceva probleme... Apoi, au mai fost unele "incercari" pe parcursul sederii: probleme de sanatate (ale bunicii), plecat in tara impreuna cu mama, stat in aeroportul Luton peste 7 ore, fara o apa, o cafea, sau macar o informatie reala, nervi, stres si toate cele...ajuns in tara, avion intarziat ore intregi, zapada, solicitari de cazare de ultim moment, circulatie in deriva...ajuns acasa, tras sufletul doua zile, dupa care alergat rezolvat probleme... Si le-am rezolvat, insa...a insemnat sperante in desert, sarbatori fara sarbatoare...regrete si durere... Au trecut...
Am revenit acasa, insa tot cu peripetii: aterizat pe aeroportul din Agadir (deoarece pe cel din Marrakech nu am putut ateriza datorita cetii), de acolo transportati cu autocare spre Marrakech, 3.30 ore (caldura, peste 25 de grade si eu cu cizme imblanite...deh, veneam de la zapada...)...ajuns la Marrakech, intalnit cu Rachid...luat autobuz catre casa... Nu mai este mult, mai sunt doar aproximativ 120 de km si ajungem...insa, ce sa-i faci?!? Autobuzul a cedat...este deja 8 seara, eu sunt cu nervii la maxim, imi vine sa rad si sa plang, sa injur si sa cedez...nu am facut nimic din toate astea, poate si pentru ca eram cu Rachid si ma simteam deja acasa... Pe la 8.30 a oprit un alt autobuz, ne-a dus in Beni Mellal, de acolo am luat un taxi si am ajuns in sfarsit...ACASA!
Franta, moarta, insa in acelasi timp exaltata si linistita. Eram acasa! Gata! (si ca sa nu mai zic, ca a doua zi am primit urmatoarea instiintare de la sora mea: bine ca ai plecat ca de azi iar nu mai decoleaza avioanele de aici; este zapada in toata regula!).
Acasa, aici sunt acasa! Aici este casa mea, aici sunt EU!
Va pup!

...am uitat sa mentionez: acum imi doresc mai tare sa vizitez Agadir :)

vineri, ianuarie 08, 2010

la multi ani!

Stiu ca este cam tarzior,insa va doresc din suflet un an nou cu multe impliniri, sanatate, cu clipe de fericire atat cat puteti duce si cateva clipe mai posomorate (pentru a le trai la maxima intensitate pe cele placute)! Va doresc sa aveti parte de tot ce este bun pentru voi!
Si pentru toti Ionii si Ioanele (si derivatele) care citesc acest blog, "La multi ani!" .
Si pentru ca am simtit nevoia de ceva dulce, am facut niste eclere...delicioase!
Ingrediente (coji):
250 ml lapte
100 gr unt
225 gr faina
un praf de sare
1 plic zahar vanilinat
3 oua
Se pune intr-o oala mai incapatoare laptele, praful de sare, untul si zaharul vanilinat si se lasa pe foc pana se topeste untul. Se ia oala de pe foc si se adauga toata faina dintr-o singura miscare, amestecandu-se bine. Se lasa 5 minute la racit si se adauga 1 cate 1 ouale, amestecand foarte bine dupa fiecare, pana la incorporare. Se ia cu o lingurita sau cu seringa de aluat si se fac gogoloase, pe tava tapetata cu folie de aluminiu, unsa cu ulei.
Se baga la cuptor la foc mediu spre iute aprox. 20 min. (pana prind o culoare aurie, in functie de cuptor).
Se scot pe o tava la racit. Cand se racesc, se taie pe jumatate fiecare gogoasa, fara a desprinde jumatatile, si se umplu cu crema.

Eu am umplut cu crema facuta in graba (la plic)!

Pofta mare!