joi, septembrie 23, 2010

tortellini

Cand am fost in Italia, am prmit in dar doua carti de bucatarie din seria "Il piacere e l'arte in cucina": "Pasta" si "Dolci". Si pentru ca azi aveam pofte de paste, si neavand niciun fel de pata in casa, m-am hotarat sa fac uz de una dintre aceste carti. Asa ca am preparat tortellini in casa.

Ingrediente:
175 gr de faina
1 ou si un albus (reteta originala fiind 2 oua, eu am pus 2; in cartea aceasta se foloseste 1 ou si un albus pentru reducerea colesterolului)

2 linguri de ulei de floarea soarelui (eu am pus masline)
Se pune faina intr-un castron, se adauga ouale si uleiul si se framanta bine. Daca alauatul iese prea tare se aduga putina apa, daca e prea moale se mai adauga faina. Aluatul trebuie sa fie eleastic, nici tare ins anici moale. Se framanta bine cateva minute pe masa data cu faina, dupa care se baga 20 de minute la frigider.
Se scoate de la frigider, se intinde, si cu un pahar cu diametrul de 6-7cm se taie cerculete de aluat.

Dupa ce s-au facut toate cerculetele - si se pun unul peste altul pentru a nu se usca - se ia cate un cerculet si se pune in mijloc un pic din umplutura (eu am folosit umplutura de carnat, insa se pot umple cu legume calite, cu umplutura de chiftea, cu ciupercute cu branza etc). Se unge un capat al aluatului cu apa, pentru a se lipi bine marginile.
Se aduce capatul uscat peste cel umed, se preseaza bine pentru a se lipi, avand grija sa nu iasa umplutura.
Se aduc impreuna cele doua capete, se pun unul peste altul, si, eventual, pentru a se lipi bine, se umezesc un pic (eu nu le-am ma umezit pentru ca s-au lipit foarte bine).
Si asa aratau:
Se fierb in apa clocotica cu sare circa 4-5 minute dupa ce se ridica la suptrafata apei.
Se face un sos - dupa placere - si se servesc calzi.

Pofta mare!

2 comentarii:

Irina spunea...

Arata excelent si sanatos!

calatorprinlume spunea...

Irina, multumesc. Cred ca ar fi fost ceva mai sanatosi cu o umplutura facuta de mine...dar asta alta data. De fapt in capul meu fusese ideea de a incerca reteta, sa vad daca merge, si MERGE! sunt chiar excelenti!