duminică, august 30, 2009

maroc

M-am hotarat sa ma documentez ceva mai in amanunt despre Maroc. Asa ca am cautat pe net, sa vad ce pot afla.
Astfel, am aflat ca Marocul are o suprafata de 710.850 kmp. Este asezat in nord-vestul Africii, de unde ii vine si numele, Maghreb (care inseamna vest). La nord este limitat de stramtoarea Gibraltar si de marea Mediterana, la vest este marginit de Atlantic (coasta oceanica a Marocului se intinde pe o suprafata de peste 3.500 de kml), limitatorul de sud este Mauritania (si nu asa cum des se poate intalni pe site-uri internet desertul Sahara, care este parte a Regatului Maroc, desi exista puncte diferite de vedere, lucrurile nefiind inca pe deplin consolidate), iar la est se afla Algeria (cu care, in prezent, exista conflicte in ceea ce priveste granitele pe o anumita suprafata, motiv pentru care in zonele respective granitele nu sunt instaurate).
Denumirea Maroc deriva din Marruecos, denumirea in limba spaniola a orasului Marrakech, una dintre primele capitale ale Regatului, prima capitala fiind Fes (denumire pe care turcii au adoptat-o pentru Maroc).
Clima este mediteraneeana, temperata in nordul si vestul Marocului de oceanul Atlantic. In interiorul tarii clima este continentala, cu diferente seminificative de temperatura, in functie de zona. Zona muntilor Atlas este foarte umeda, frecvent existand caderi masive de zapada. In sud, clima este desertica. Cel mai lung rau este raul Draa, care se intinde pe o suprafata de 1200 kml. Cel mai inalt varf muntos este Jbel Toubkal (jbel- munte, varf muntos) cu o inaltime de 4.165 m, situat in Atlasul Mare (in interiorul tarii). Pe langa lantul muntos Atlas, in Maroc mai exista si lantul muntos Rif, situat in nordul tarii, dar care nu depaseste in inaltime 2.500 m.
Capitala Marocului este Rabat, iar capitala economica si cel mai mare port este Casablanca. Limba oficiala este araba, insa limba vorbita este araba dialectica (o imbinatie de araba, franceza, spaniola si berbera). Pe langa araba, pe toate documentele oficiale si pe toate indicatoarele se gasesc transcrierile in limba franceza. Majoritatea populatiei vorbeste limba franceza, sau limba spaniola, in nord. Religia este majoritar musulmana, insa exista si un procent de crestini (pe care nu am reusit inca sa il aflu; banuiesc ca majoritatea sunt crestini catolici, avand in vedere fostele ocupatii franceza si spanioala).
Sper sa va fie de folos...mie imi este, cunosc un pic mai mult despre Maroc decat stiam inainte de aceste informatii :)...

Niciun comentariu: