joi, octombrie 15, 2009

dulce dor

Zi cu soare, soare ca de vara aproape...Nu stiu de ce insa acest tiran (de acum inainte) nu vrea deloc sa lase ceva spatiu si pentru o vreme ceva mai racoroasa... Se pare ca la noi se reintoarce vara, dupa doar cateva zile ceva mai racoroase, insa nu le pot spune tomnatice. Ziceam acum ceva vreme ca se apropie toamna, intrucat dudul din gradina isi despoaie crengile... Insa se pare ca doamna toamna nu mai vrea sa ne incante cu culorile si miresmele ei. Se pare ca ne ocoleste, sau poate, doar, isi amana aparitia, ca un super star care tine pubilcul pe jar... Mi-e dor de racoarea zilelor de toamna, de vantul dulce, de mirosul de ploaie... Serile sunt un pic mai primitoare si mai racoroase, diminetile pastreaza putin din umbra noptii, insa zilele sunt, inca, dogoritoare... si parca, din zi in zi, caldura devine din ce in ce mai puternica. Cu gandul la zilele de toamna nu am niciun chef sa petrec mult timp in bucatarie, asa ca, atunci cand nu am idei, sau cand vreau sa gatesc ceva usor de facut (ceea ce nu presupune neaparat si putin timp de preparare, dar pentru ca eu nu stau sa suflu in foc, timpul de pregatire nu prea ma intereseaza), care sa ma solicite la minimum si care sa imi ofere placeri gustative deosebite, nu stau mult pe ganduri: iau tajine-ul de la locul lui si ma apuc de treaba. Numele de tajine vine de la vasul in care se pregateste mancarea:este un vas de lut, alcatuit dintr-un platou si un capac (vezi poza de mai jos).
Tajine cu pui
Ingrediente:
Ulei de masline/unt, o ceapa mare sau 2 mai mici, 3-4 catei de usturoi, carne de pui (fiecare dupa gust si placere), foi de dafin, sare, piper, cumin, curcuma, gimbir, un ardei gras, un morcov mare sau 2 mai mici, o vanata, 2-3 cartofi (eu am pus cartofi dulci), 2 rosii, un buchet de conopida, verdeata (marar, patrunjel)
Important: toate ingredientele se taie bucati mari!
Preparare:
Se pune putin ulei de masline/unt (cu unt iese mai gustos) in tajine, se taie ceapa in bucati mari, 3-4 catei de usturoi (eu pun si mai multi cateodata) si se lasa in uleiul sau untul incins pana se aureste putin. Intre timp, se curata carnea si se adauga in recipient, se adauga sarea, piperul si celelalte condimente. Se amesteca din cand in cand, introcandu-se carnea pe toate partile pentru a se rumeni bine. Verdeata se toaca marunt si se adauga si ea.
Se adauga ardeiul taiat fasii destul de mari, morcovul taiat rondele, vanata taiata rondele sau fasii, buchetul de conopida si cartofii taiati in 4. Se adauga un pahar mic de apa, se pune capacul, si se lasa la foc mic, aproximativ 1.30h, timp in care se mai urmareste sa nu se evapore toata apa, caz in care se mai adauga putina.
Dupa ce mancarea este facuta, rosiile taiate rondele se aseaza deasupra mancarii, se mai lasa aproximativ 10 minute pana se gatesc si rosiile.
Se mananca cald, si mai gustos este mancat cu mana :) (ca in Maroc). Pofta mare!
Important: tajine-ul se gateste intotdeauna la foc mic, si, daca aveti si o aparatoare de foc pe care sa se puna tajine-ul, este mai bun si mai gustos (la foc mare, riscati sa se sparga vasul). Cu cat legumele fierb mai mult, la foc mai mic, cu atat mancarea iese mai gustoasa.

Asa arata produsul final...

Niciun comentariu: