vineri, octombrie 16, 2009

exotism...culinar

In acelasi ton cu zilele dinainte, cu aceleasi sentimente asteptand racoarea toamnei, astazi, gusturile mele culinare, au luat-o ... razna:). Nu sunt genul care sa incerce prea multe noutati, insa astazi, papilele mele gustative s-au rascolit, au facut greva, si au cerut ceva cu totul...neobisnuit, pentru ele, fireste. Asa ca m-am pus la facut de tajine, normal (cel mai usor fel de mancare, cred). Insa un tajine mai...exotic, astfel:

Tajine cu pui si fructe
Ingrediente:
o ceapa mare si una mica, un morcov, un ardei gras, un buchet de conopida, un mar mare (acrisor), o para verde, 3 cartofi dulci, o jumatate de lamaie, 4 catei de usturoi, sare, menta verde (un fir) (se poate pune si uscata daca nu exista prospata), patrunjel, ghimbir, curcuma (sofran indian, turmeric), pui (eu am pus jumatate de piept si o aripa), un cub mic de unt

Pregatire:
Ceapa mare se taie in bucati mari, cea mica se lasa intreaga (curatata si spalata). Se pun in tajine, alaturi de un cub mic de unt, se adauga usturoiul taiat mic si se lasa sa se aureasca. Se adauga carnea, patrunjelul si menta tocate marunt, sarea si celelalte condimente. Se invarte carnea sa se rumeneasca pe toate partile, si se adauga si jumatatea de lamaie, spalata.
Se adauga morcovul taiat rondele, ardeiul gras taiat tot rondele sau fasii si bucata de conopida, marul taiat in 4 (curatat de floare si de samburi), para taiata in jumatati (curatata de floare si de samburi) si cartofii dulci (ai mei au fost micuti, asa ca i-am lasat intregi). Se adauga un sfert de pahar de apa, se pune capacul, si se lasa la foc mic, aproximativ 1.30h (timp in care se urmareste sa nu se evapore toata apa, caz in care se mai adauga putina apa).
Se serveste cald, cu mana :) (ca in Maroc, ca sa fie mai gustos). Pofta mare!

Aici am expus produsul final:

2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Buna seara!
Eu postesc vinerea, dar, deja am pacatuit.Salivand. Am sa incerc reteta ta!!
O seara frumoasa!

calatorprinlume spunea...

Buna!

Imi pare rau ca te-am facut sa pacatuiesti. Chiar te rog sa incerci. Este savuroasa. Si exista peste 100 de feluri de tajine, pe care, incet-incet, am sa incerc sa le postez. Oricum, cum spunea tatal meu: cat mai multe legume in mancare, cat mai mult fierte sa se intrepatrunda aromele...si rezultatul nu poate fi decat un succes!
Astept sa imi spui cum ti s-a parut!

Numai bine!