joi, noiembrie 05, 2009

libertate?


Libertatea in cuplu...sau cum sa fim impreuna mai mult timp si sa ne simtim mai bine? Ma tot gandeam, de ceva zile, asupra acestui subiect, nu in mod constant, ci asa, in scantei aparute la anumite intervale...si astazi, am simtit ca este timpul sa ii dau un contur, o forma, o culoare...
Ce este libertatea (intr-un cuplu, in viata de zi cu zi, intr-o relatie de prietenie etc.)? Vorbim atat de mult despre libertate, si nici macar, nu o intelegem, de cele mai multe ori. Si ne mandrim ca suntem liberi, liberi sa...ce? De multe ori observ cum libertatea se confunda in mod cras cu libertinajul. Doua cuvinte cu radacina comuna, insa cu sensuri si intelesuri diferite.
Libertinajul este cel pe care il intalnim astazi la fiecare pas: in relatiile de cuplu, cand, in mod aberant existam intr-o relatie de cuplu in care fiecare isi vede de treaba de lui, de viata lui, cand fiecare sta pe parcela lui si si-o cultiva separat de cealalta jumatate fireasca a cuplului, cand in numele unei asa-zise libertati avem o relatie deschisa (parca asa ii spune :)) si suntem liberi sa ne vedem fiecare si cu alte persoane si sa facem cate si mai cate; il intalnim pe strada, cand fiecare personaj isi ia libertatea de a injura, scuipa, deranja fonic si vizual pe toti ceilalti; il intalnim in relatiile familiale cand parintii isi iau libertatea de a-si manipula si maltrata copiii, si cand copiii isi iau aceleasi libertati fata de parinti; il intalnim, din pacate, mai peste tot, fie ca vorbim despre oameni culti sau mai putin culti, fie ca vorbim despre capitalism sau mai putin capitalism.
Ce este insa libertatea? Libertatea este atitudinea prin care nu ne dezicem de noi insine si prin care, in acelasi timp, intelegem ca nu suntem singuri pe pamant, adica atitudinea prin care, beneficiind de libertatea mea, nu o incalc pe a celui de langa mine.
E greu? Poate ca asa pare, insa acum cateva zeci de ani, cand inca mai era bun simt, mai era si libertate. Nu stiu de ce, insa acestea doua, cel putin in ceea ce ma priveste, sunt foarte strans legate.
Si, revenind la libertatea in cuplu, nu este atunci cand fiecare vietuieste neimplicandu-se real si total intr-o relatie in care a intrat, de cele mai multe ori, de bunavoie si nesilit de nimeni. Libertatea este atunci cand, constient de cine si cum esti, oferi acest lucru celuilalt si ii permiti sa iti arate in acelasi mod, cine si cum este. Este atunci cand, constient, se merge pe acelasi drum si se suporta, constient, consecintele.
Libertatea este atunci cand in mod real, ma implic in relatia pe care, impreuna cu partenerul, o construiesc neincetat, tinand cont de mine, de partener, dar si de relatia noastra impreuna.
Libertatea implica si presupune responsabilitate, respect si bun-simt. Sunt lucruri fara de care libertatea se preschimba in libertinaj sau in orice alta forma anomica si angoasanta a ei.

Niciun comentariu: