duminică, noiembrie 01, 2009

turmeric/curcuma/sofran indian

M-am hotarat, in primul rand pentru a ma lumina pe mine, si apoi, pe cei interesati, sa alcatuiesc un mic indrumar al condimentelor. Sper ca va va fi de folos, caci mie, cu siguranta imi este :). Si m-am gandit sa incep aceasta mica incursiune cu ...
Turmericul este o planta erbacee de 60 – 100 cm inaltime, cu frunze lungi ascutie, de culoare verde deschis. Florile alb gălbui apar pe o tijă cu aspect de spic. Deoarece planta nu produce seminte viabile, aceasta se inmulteste prin replantarea rizomilor.

planta Turmeric/Curcuma
Turmericul este un condiment foarte vechi, de provenienta sud-est asiatica, folosit inca din antichitate pe post de colorant si de condiment (are o vechime de peste 4000 de ani).
Folosire: rizomii sunt recoltati, fierti cateva ore, uscati in cuptoare si apoi macinati intr-o pudra galben-portocalie. Turmericul/curcuma/sofranul indian se utilizeaza ca ingredient de baza in bucataria asiatica si nord-africana. Are un prim gust iute-amar, si o urma de savoare ce aminteste de portocale si de ghimbir.
Cel mai des se foloseste la prepararea orezului, lintei, cartofilor, puiului. (eu il folosesc aproape la toate mancarurile, iar in bucataria marocana este folosit foarte des in prepararea diferitelor retete, ca un colorant natural, dar si pe post de condiment).

pudra de turmeric/curcuma/sofran indian
In medicina populara din India si China este folosit ca antiseptic, antibacterial şi antiinflamator, protector cardio-vascular etc. Cercetari recente arata posible efecte pozitive in lupta impotriva diferitelor tipuri de cancer, a bolii Alzheimer si a bolilor de ficat. Este folosit cu succesc si in cosmetica, avand efecte beneficie la nivelul pielii.
Mai multe detalii pe urmatoarele site-uri (si, desigur, cautand pe internet gasiti mult mai multe informatii, precum si multe retete, care de care mai apetisante).
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78
en.wikipedia.org/wiki/Turmeric
www.theepicentre.com/Spices/turmeric.html
http://www.healthdiaries.com/eatthis/20-health-benefits-of-turmeric.html

Niciun comentariu: