joi, noiembrie 12, 2009

sofranul, regele incoronat al condimentelor

Pe drumurile culinare ale vietii, m-am intalnit, deseori, cu sofranul... Cel mai scump condiment dintre toate cate exista; parfum si gust foarte aromat, care iti ridica sufletul pe culmile visarii...
Sofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume, in mare parte si datorita faptului ca pentru 1 kg de sofran trebuie recoltate intre aproximativ 100.000 si 150.000 de stigmate (concureaza la pret cu aurul), insa, cred eu, si datorita parfumului si gustului.
Originea acestei plante este regasita in Orient, insa a fost introdusa, prin intermediul caravanelor, si in Europa (se cultiva actualmente in Spania, Italia si Grecia; incercari de cultivare a sofranului au fost facute si in alte tari europene, insa productia este nesemnificativa). Este foarte important ca sofranul sa beneficieze de multa caldura si lumina naturala, adica sa fie mangaiat in permanenta de degetele solare.
Este o planta erbacee, perena, care atinge inaltimi de 30-40 de cm, cu frunze luni si inguste, fructe albe si mici, iar florile sunt liliachii. Stigmatele sofranului contin uleiuri esentiale, substante amarui si colorant galben. Familia de plante din care face parte este Iridaceae, familia irisului. Se inmulteste doar prin replantarea rizomilor, fiind o planta sterila.


Pentru a beneficia pe cale culinara de aroma sofranului, se iau 3-4 firicele de sofran, se adauga un varf de cutit de zahar si se piseaza in mojar. Peste pudra rezultata se adauga un paharel de apa fierbinte si cativa stropi de ulei de masline. Solutia poate fi turnata ulterior peste mancare. Are un gust extraordinar in combinatie cu orezul (si ii va conferi si o culare galbuie, foarte placuta), cu cartofii, cu puiul si cu pestele (insa nu de putine ori se utilizeaza si in prepararea prajiturilor si dulciurilor). Aroma lui fiind foarte puternica, este necesara o cantitate mica de sofran pentru a aromatiza.


Printre efectele terapeutice se remarca cele asupra inimii (pe care o intareste), este un bun ajutor importiva anemiei si a epuizarii organismului, are efecte benefice impotriva depresiei si in homeopatie, precum si in durerile cauzate de menstruatie. Este considerat, deasemena, si un bun afrodisiac.
Este bine ca atunci cand se doreste cumpararea acestui aromatizator, sa se aleaga sofranul sub forma firelor, si nu a pudrei, deoarece aceasta din urma poate (si de cele mai multe ori este) contrafacuta.

Niciun comentariu: