joi, noiembrie 26, 2009

stonehenge


...este cel mai important monument istoric din Regat...constructia lui a inceput in zorii lumii si s-a desfasurat in trei etape:
- primul Stonehenge era format doar din vaste cercuri pe iarba, care folosea, cel mai probabil, ca loc de cult (3.050 I.Hr. - acum 5.050 de ani)
- realizarea unor constructii circulare din lemn (2.600 I.Hr. - acum aproximativ 4.600 de ani)
- ultima faza, constand in constructia din piatra, care a fost aranjata si re-aranjata timp de  aproape 1.000 de ani (2.500-1.500 I.Hr. - acum aproximativ 3.500-4.500 de ani).

Ceea ce se poate observa astazi sunt ruinele edificiului realizat in ultima faza. Stonehenge (care inseamna "pietrele agatate"), in perioada lui de glorie, era format dintr-un cerc complet de megaliti (dintre care astazi cativa au ramas in picioare si doar putin "atacati" de vreme, majoritatea fiind furati, cazuti la pamant sau foarte puternic afectati de trecerea timpului), blocuri mari de gresie, peste care erau asezate alte blocuri de gresie, fiecare cantarind 25 de tone. Diamentul acestui cerc masura 30 m, cercul fiind alcatuit din 30 de astfel de blocuri de piatra. In interiorul acestui cerc se afla o potcoava alcatuita din blocuri mari de piatra, astfel: 2 blocuri uriase puse paralel, acoperite de un al treilea bloc (un bloc cantareste aproximativ 45 de tone - cat 7 elefanti mari); pentru a fixa bine aceasta a treia piatra, s-a realizat un mecansim asemanator articulatiei umarului la om.
Mai exista un cerc initial format din 60 de pietre mi mici, cunoscute sub numele de pietre albastre.
Nu se stie exact cine si de ce a construit acest "templu!?", insa povestile sunt mult, imaginatia bogata. Cert este faptul ca aceasta asezare are lagatura cu soarele si luna, ca poti afla luna anului in functie de cum cade soarele pe pietre. Se spune ca ar fi un templu ritualic, in care se faceau sacrificii (ecistand si o piatra de sacrificii). Se credea ca avea legatura cu astronomia, ca era un observator astronomic...
Exista povesti in care sunt implicati vrajitori, oameni simpli din popor si insusi diavolul...


piatra soarelui (solstitiul de vara)



(curcubeul deasupra Stonehenge-ului)

Niciun comentariu: