luni, februarie 08, 2010

duminica cu soare2

Si pentru ca ieri am mancat muuuult :), fiind zi cu soare, de unde energie de stat in bucatarie, am zis sa postez si retetele de lipie si de fatteh (asa cum le-am facut eu), caci la ele am poze; la humus nu mi-a trecut prin cap sa fac, insa data viitoare, am sa fac poza si am sa postez si reteta :).
Deci,

Lipie
Ingrediente:
500 gr faina
drojdie proaspata cat o nuca/2 linguri uscata
1 lingura zahar
120 ml apa fierbinte
sare
250 ml apa/lapte cald

Preparare:
Se pune apa fierbinte (120 ml) cu zahar si cu drojdie, se amesteca si se lasa 10 min. Se amesteca faina cu sarea si se formeaza un gol la mijloc, unde se toarna amestecul de drojdie si jumatate din apa/laptele cald. Se amesteca pentru a incorpora faina si se adauga din cand in cand cate putin din apa/laptele cald. Se framanta 10 min pe o suprafata pudrata cu faina. Se lasa 2-3 ore la crescut. Se framanta usor si se imparte in bilute (mie mi-au iesit 12). Cu sucitorul se da forma de lipie. Cuptorul se incalzeste bine si se coace fiecare lipie cate 4 min.

Pofta mare!

Fateh cu pui
Ingrediente:
2 lipii (din cele preparate mai sus)
un piept de pui
5 linguri ulei de masline
5-6 catei de usturoi pisati
1 pahar mare de iaurt (25o gr)
marar

Preparare:
Puiul se fierbe cu condimente: foi de dafin, sare, piper, boia dulce si curcuma. Lipiile se rup bucatele si se prajesc putin in 2 linguri de ulei de masline.
Sosul: usturoiul se piseaza ca pentru mujdei, se adauga 3 linguri de ulei de masline, sare si marar. Se amesteca apoi cu iaurtul.

Pe un platou se aseaza: lipia, apoi pieptul bucatele, si peste se toarna sosul.

Pofta mare!

PS: in reteta originala, la sos se adauga zeama de lamaie si tahina (pasta de susan). Iar peste iaurt se mai adauga 2 linguri de boia iute, perpelita in 2 linguri de ulei.

4 comentarii:

SineU spunea...

Big shaorma-big mama-big belly!!! Iar inghit in sec, nu c-as fi lasat sec, ca n-am gustat nimic din bunatatile asteaaaa!!! :(

calatorprinlume spunea...

:). Promit sa fac cand ne vedem...tot ce pofteste inimioara si l'estomac :)))))))

Roxana spunea...

Acum chiar m-ai starnit! Ziceam de ceva vreme ca incerc lipiile tale, dar azi chiar o s-o fac. Si cred toata combinatia cu pui este grozava!
O intrebare am: dupa ce se coc, ce consistenta au? Sunt moi si elastice ca cele cumparate, sau ceva mai crocante si se mai inmoaie daca stau? :-)
Te pup, albinuto! :-P

calatorprinlume spunea...

Ies moi daca le faci un pic mai grosute, iar daca le faci foi transparente, ies un pic mai crocante, dar se inmoiae in timp. :)

Eu inca am la congelator din ele, si ams a fac maine-poimaine niste shaorma. :)
Si poti pune o cescuta de ulei/unt topit daca vrei la final, pana sa imparti aluatul...Eu nu am mai pus, caci ies foarte gustose fara :).

Spor si sa imi spui cum ti s-a parut. Si combinatia de pui, este extraordinara. :)