sâmbătă, februarie 13, 2010

supa de legume

Cand eram mica tin minte ca nu era zi fara ciorba, supa sau "zeama". Anii au trecut, au intervenit lenea, lipsa de timp, graba si altele...am uitat "zeama" pe drum undeva, in anii copilariei, amintiri frumoase fara dureri de stomac, constipatii si altele asemenea. De curand am reluat acest obicei, acum mai mult fortat decat natural, insa la stomac si mie, tot minuni imi aduce.

Supa de legume

Ingrediente:
5-6 fire de ceapa verde (se poate pune ceapa uscata)
3-4 catei de usturoi
2 morcovi
3-4 manunchiuri de conopida
un castronas de boave de mazare (sau mazare la conserva/congelata)
1 varza mica sau 1/2 varza mai mare (tocata)
2 ardei grasi
3 rosii
patrunjel, marar, sare, condimente (delikat)
zeama de la o lamie

Preparare:
Ceapa se toaca marunt, la fel si usturoiul. Se pune in cratia cu putina apa (cine foloseste ulei, cu putin ulei, la calit - eu nu folosesc la ciorbe de ani intregi uleiul) si se lasa cateva minute, pana se inmoaie ceapa. Se adauga morcovii taiati marunt, ardeiul taiat ca pentru ciorba, boabele de mazare, conopida maruntita si varza tocata si se adauga apa.
Se adauga sare si condimente:ras el-hanout (amestec de condimente), curcuma, piper si ghimbir (pentru cine nu are, este ok si delikat, sau ce folositi fiecare pentru asezonarea mancarurilor).
Se lasa pe foc pana ce legumele sunt fierte bine. Se adauga rosiile taiate cubulete (sau rosii de la conserva/bulion). Se mai lasa pe foc pana se fierb si rosiile. Se adauga maraul si patrunjelul tocate bine, zeama de la o lamie si o crenguta de busuioc, pentru gust. Se mai lasa 5 minute pe foc.

Pofta mare!

Niciun comentariu: