joi, februarie 04, 2010

placere de...gurmand

M-am trezit dimineata cu chef de a viziona Julie&Julia (pe care il recomand tuturor celor carora le place sa gateasca)...si apoi, pentru ca situatia o "impunea" (datorita filmului, evident), am simtit nevoia sa pregatesc ceva bun.
De cand am venit in Maroc, si de cand am gustat prima data fakkas - este traditional, in familiile marocane, la servirea ceaiului (de 3 ori pe zi) sa se ofere si un mic bol cu fakkas, impreuna cu migdale, alune, curmale, smochine si stafide - mi-a ramas intiparit gustul in minte, si ori de cate ori am avut ocazia sa mananc, am profitat din plin :). Fakkas au devenit biscuitii mei preferati - si cat de usor se fac!, nici nu mi-a venit a crede...

Fakkas cu migdale

Ingrediente:
200 gr migdale
250 gr zahar
8 oua
200 gr unt la temperatura camerei(sa nu se depaseasca aceasta cantitate pentru ca vor iesi mai moi si se vor sfarama)
15 ml ulei
esenta de vanilie - cateva picaturi
1lingura apa de flori de portocal (cine nu are, merge si fara, insa apa de flori de portocal este un ingerdient care se adauga frecvent in preparatele de patiserie-cofetarie in Maroc)
1 plic praf de copt
1 kg faina

Preparare:
1. se zdrobesc bine migdalele - insa nu atat de tare incat sa devina praf
2.se amesteca cu un tel (nu cu mixerul) intr-un bol 7 oua impreuna cu zaharul, pana obtineti o mixura de un galben pal si spumoasa
3. se adauga untul (la temperatura camerei), uleiul, migdalele zdrobite, esenta de vanilie si apa de flori de portocal. Se amesteca usor.
4. Se amesteca faina cu praful de copt si se adauga compozitiei, framantand pana se obtine o coca moale, elastica. Se imparte in cateva parti mai mici coca obtinuta si fiecare bila se ruleaza ca niste batoane (groase de aprox. 3 cm si lungi de 20). Se aseaza fiecare baton pe tava de copt, acoperita cu hartie de copt/aluminiu unsa cu unt/ulei. Fiecare baton este apoi uns cu galbenusul (de la al 8-lea ou) batut. Se pun la cuptor, la 150 de grade aprox. 15 minute (trebuie sa fie aurii).
5. Se scot de la cuptor cand sunt coapte, se lasa sa se raceasca, apoi se taie, pe diagonala, bucatele de 5 mm grosime (sau fiecare dupa ochi). Se mai pun la cuptor 15 min, pana devin aurii (optional).

Bon appétit! (dupa cum spunea Julia)

2 comentarii:

Roxana spunea...

Par foarte gustosi biscuitii tai, Denisa! Usor sfaramiciosi, foarte aromati cred, iar langa un ceai... mmm! Bon appétit, intr-adevar. :-)

Ma bucur si imi place ca ai postat o reteta tipic marocana. Bravo!

calatorprinlume spunea...

Buna Roxana!

Da, asa este, sunt foarte gustosi si aromati, si langa ceai, si nu numai, deliciosi. Daca ai sa incerci vreodata sa ii faci, sa imi spui cum ti s-au parut.
Da, stii, ma gandeam sa incerc sa postez mai multe retete de pe aceste meleaguri :).
Mersi mult!
Te pup!