duminică, februarie 21, 2010

ghriba cu nuca de cocos

Printre specialitatile de patiserie si cofetarie oferite invitatilor in cadrul diferitelor ceremonii in Maroc se afla si ghriba. Sunt foarte multe sortimente de ghriba, unele cu ingrediente asemanatoare, altele total diferite - caci de m-ati intreba pe mine as zice ca sunt prajituri total diferite :). Am sa incerc sa fac cat mai multe, si am sa vin de fiecare data cu reteta.
Deocamdata am incercat ghriba cu nuca de cocos:

Ingrediente:
500 gr faina
100 gr zahar glace (sau 150 pentru cine vrea un pic mai dulce): zaharul glace se pregateste astfel: se pune zaharul intr-o oala, se adauga putina apa, nu multa, si se fierbe, apoi se lasa la racit
1 praf de sare
100 gr nuca de cocos
1 1/2 pahar de ceai de unt topit (aprox. 180 ml unt topil)
1 pahar de ceai de ulei (aprox. 120 ml)
1 pachet praf de copt
2 oua

Preparare:
Se amesteca intr-un lighean faina cu zaharul glace, nuca de cocos, sarea, untul, uleiul si ouale, pana devine o pasta (este cam faramicioasa pasta, insa nu va speriati). Dupa ce se framnta cam 10'-15', se acopera ligheanul cu un prosop si se lasa la frigider o noapte.
A doua zi se ia din frigider, se adauga praful de copt si se framnata iar bine coca, pana devine maleabila la framantat.
Cu mana se ia din coca si se fac bilute mici, cam cat o castana si se pun pe tava de copt acoperita cu folie de aluminiu si unsa cu ulei.
Se coc la foc mediu, in cuptorul preincalzit, insa sa nu se arda. Prajiturelele trebuie sa fie palide.

Pofta mare!

Niciun comentariu: