luni, februarie 08, 2010

duminica cu soare

Ieri a fost soare si cald. Lumina, cantec de pasarele, Oscar tolanit la soare, iepurasii lasati sa pasca graul verde...
Eu, la bucatarie toata ziua. Asa am avut chef. Si am pregatit multe, multe: paine naan (asiatica, se gaseste in tari precum Pakistan, India, Iran etc), lipii (gustoasa paine libaneza), humus (mancarica de naut) si fatteh cu pui.
Am sa postez acum reteta pentru...

Paine Naan
Ingrediente:
10 gr drojdie
3/4 cana de apa
3 cani faina
2 linguri ulei/unt topit
4 linguri iaurt/lapte
1 lingura zahar/miere
2-3 catei de usturoi pisati foarte bine/praf de usturoi
1 ou batut
un praf de sare

Preparare:
Se dizolva drojdia in apa calda. Se lasa sa stea 10 min. Se adauga zaharul/mierea, laptele/iaurtul, oul batut, sarea si faina. Se framanta 6-8 min. Se aseaza aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera si se lasa la crescut 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Apoi se preseaza cu pumnul si se adauga usturoiul. Se fac bile de aluat (mie mi-au iesit 5) si se aseaza pe o tava. Se acopera si se lasa la crescut 30 min, pana isi dubleaza volumul.
Cuptorul se da la temperatura mare (al meu are maxim 300 grade si l-am pus la maxim). Se da forma specifica painii (seamana cu o para), se unge tava cu ulei, se pune painica si se lasa aproxim. 5 min. Partea necoapta se unge cu unt si se mai baga 4-5 min. la cuptor, cu partea data cu unt in jos.

Pofta mare!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Moaaama ce buna trebuie sa fie calda si cu branzicaaaa!!! Am inundat blocul!!! Seamana cu scovergile noastre! Hi-hi!
Te pupesc! :*

calatorprinlume spunea...

Da, este chiar foarte buna. Sa stii ca eu ma gandeam ca mai raman vreo 2 macar pt azi...insa de unde :)))...
Le-am papat pe toate :)
Sa imi spui cum ti se par daca incerci..se fac relativ usor, neluand in calcul timpuyl de "odihnit".

Pup si eu!