sâmbătă, martie 03, 2018

Catedrala marii, Ildefonso Falcones

Actiunea se petrece in Spania secolului al 14-lea, o Spanie in care feudalii sunt la putere si cand Barcelona, singurul oras aflat in plina ascensiune, poate fi scaparea celor care vor o soarta mai buna.
Locuitorii Riberei, o mahala simpla de pescari, hotarasc sa ridice cel mai maret templu inchinat vreodata Fecioarei Maria, Santa Maria del Mar.  cartea se desfasoara pe aceste doua planuri: cel al dobandirii libertatii si cel al realizarii celui mai mare templu inchinat Fecioarei Maria.Ca si in Cazul cartii Mana Fatimei, romanul este foarte bine documentat din punct de vedere istoric. Romanul este "povestea unei calatorii", lungi, plina de capcane, obositoare, impovaratoare, este o poveste a descoperirii de sine. Este povestea mea si a ta, este povestea noastra, a tuturor.
La inceput totul este despre libertate: un serb isi doreste libertatea mai mult decat isi doreste viata. este dispus sa plateasca oricat pentru a-si depasi conditia. Astfel, e;l fuge de pe pamanutrile seniorului sau si ajunge in Barcelona, singurul loc care iti poate garanta libertatea, atata timp cat nu esti prins si adus in sclavie. Acesta are un baietel nou-nascut, Arnau, care, datorita faptului ca mama ii moare la nastere si povestilor spuse de propriul tata, creste crezand ca Fecioara Maria ii este mama. Acesta ii vorbeste in fiecare zi in interiorul unei biserici care avea sa devina una dintre cele mai frumoase catedrale din Spania.
Ciuma decimeaza populatia Barcelonei. Arnau, cel care a avut extrem de mult de suferit pe parcursul vietii si care pierde totul, ajunge instarit si o adopta pe fiica celui mai de seama caraus, mort din cauza bolii. Pe aceasta Arnau ajunge sa o iubeasca, dar, inca odata, sortii ii sunt potrivnici: cel in care are cea mai mare incredere il tradeaza.
Cartea este extrem de complex, frumos scrisa, cu stilul de povestitor al lui Falcones care pe mine m-a captivat, dar pastrand realitatea istorica. Asa cum ne-a invatat, autorul ne aduce in aceasta poveste ingrediente apetisante: iubire, cautare de sine, tradare, pierderi, regasiri. 

Niciun comentariu: