sâmbătă, martie 03, 2018

Regina desculta - Ildefonso Falcones

Actiunea acestui roman se petrece in Sevilia secolului al 18-lea, in cartierul Triana, locuit de catre romi, unde Caridad (numita Cachita), o sclava cubaneza eliberata ajunge din intamplare. Aici se imprieteneste cu Milagros Carmona, o tanara tiganca rebela, libera si mandra, exact opusul lui Caridad: mama a doi copii, abuzata, infricosata, plina de sevitute. Ambele se schimba pe parcursul povestii si ambele sunt influentate de prietenia care le leaga.
Prietenia celor doua este nucleul romanului, plin de intrigi, pasiune si cruzime. Milagros doreste sa se casatoreasca cu persoana iubita, chiar daca este constienta ca acest lucru va atrage mania parintilor si a intregii comunitati de tigani. Viata tiganilor spanioli este descrisa romantat, dar descoperim realitatea lor prin faptul ca sunt obligati sa supravietuiasca prin talharie, siretlicuri si intrigi. In acest roman, autorul ne aduce in plan si un eveniment marcant: marea intemnitatrea a tiganilor, eveniment real, care a dus la starpirea lor. Tiganii ramasi au fost eliberati 14 ani mai tarziu, dar, asa cum vom vedea, identitatea le-a fost rapita.
Este un roman plin de invataminte, un roman despre descoperirea de sine (asa cum vom vedea personajele feminine centrale), despre puterea sexului "slab" (in acest roman femeile sunt in prim plan, femei puternice, libere, darze, femei care fura din stralucirea semenilor de gen masculin).

Niciun comentariu: