vineri, martie 02, 2018

dulciuri amare - Roopa Farooki

De ce acest titlu? De ce dulciuri si de ce amare? Dulciuri pentru ca, probabil, unele dintre personaje isi petrec mare parte din timp langa dulciuri: le savureaza, le prepara, le cumpara si...le savureaza mereu. Amare...pentru ca dincolo de dulciuri avem adevaruri amare, adevaruri ascunse sub plase frumos crosetate... Minciuna este elementul de legatura al unor generatii intr-o familie de pakistanezi. Odata cu ruperea minciunii, adevarul apare la iveala si, desi mai amar decat dulcea minciuna, este, totusi, mai binefacator.
Henna, o adolescenta, il atrage in mrejele sale pe romanticul incurabil Ricky Karim si, astfel, printr-o complexa tesatura de urzeli si minciuni, impreuna cu tatal sau viclean si lipsit de scrupule, il "forteaza" intr-o casatorie, pe care, de-a lungul anilor, ambii incearca doar sa o suporte. Vraja se destrama pentru Karim, inca din noaptea nuntii, atunci cand afla adevarul despre cea cu care "alege" sa isi imparta viata: este doar o simpla fata, lenesa si analfabeta a unui simplu proprietar de magazin.
Istoria se repeta si cu fiica lor, Shona, care, desi alege sa se marite din dragoste, incepe incet incet sa impleteasca in jurul ei si a vietii sale o mreja de minciuni.
Odata cu intrarea in viata a propriilor copii deveniti adulci, Shona incepe sa inteleaga ceea ce a facut pe parcursul vietii: mantia feerica nu facea decat sa ingreuneze vietile tuturor (in loc sa le usureze, asa cum dorea initial prin conceperea fiecarei mici minciuni). Astfel, intr-un final, alege sa traiasca altfel. Cum... va las pe voi sa descoperiti, alaturi de personajele acestei carti pline de suspans, intrigi, minciuni, inselatorii, dezradacinari, iubire...si multe alte ingrediente care fac dulciurile amare si adevarul dulce...

Niciun comentariu: