duminică, martie 04, 2018

Samarkand, Amin Maalouf

"Calatorii sunt prea grabiti in zilele noastre, grabiti sa ajunga la tinta, sa ajunga cu orice pret, dar nu se ajunge doar la capatul drumului. In fiecare etapa ajungem undeva, la fiecare pas putem descoperi o fata ascunsa a planetei, e de ajuns sa privim, sa dorim, sa credem, sa iubim."
Samarkand are actiunea impartita in doua: prima jumatate este dedicata viatii astronomului, poetului, filosofului si matematicianului persan Omar Khayyam, analizand in principal Rubaiatele, o lucrare de mare interes despre care se discuta si in zilele noastre. Rubaiatele reprezinta catrene ale creatorilor din popor, privite ca avand o importanta marginala in raport cu poezia clasica. Ganduri despre vin, lume, iubire, si viata, scrise sub forma de catrene, au fost cuprinse de Khayyam intr-un manuscris pastrat in siguranta, departe de ochii lumii. Acest manuscris este pierdut si regasit de mai multe ori in cei 800 de ani de existenta, urmand sa dispara definitiv odata cu scufundarea vasului Titanic in 1912. "Pe fundul Oceanului Atlantic se afla o carte. (...) cand s-a scufundat Titanicul, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, in largul Insulei Terra Nova, cea mai prestigioasa dintre victime era o carte, unicul exemplar al Rubaiatelor lui Omar Khayyam, intelept persan, poet, astronom." A doua jumatate a cartii il urmareste pe Benjamin O. Lesage (O fiind initiala de la Omar, nume pus in cinstea marelui Khayyam), un american de origine franceza ce calatoreste in Persia la inceputul secolului trecut in cautarea manuscrisului original al lui Khayyam.
Pe cand Omar Khayyam interactioneaza cu personaje istorice precum vizirul Nizam-al Mulk (ale carui teorii politice anticipeaza Principele lui Machaivelli) sau misionarul Hassan al-Sabah (un personaj cel putin egal cu Khayyam, dar care, odata discreditat, ajunge sa devina intemeietorul ordinului Asasinilor), Benjamin prinde revolutia constitutionala din Persia (1905-1911), fiind implicat direct în anumite evenimente.
Cartea este o recomandare excelenta pentru orice iubitor de lectura, precum si un punct de pelcare in cautarea mai multor date istorice, atat despre "Samarkand, cel mai frumos chip pe care Pamantul l-a indreptat vreodata spre soare", personajele reale ale cartii, literatura, dar si evenimente istorice reale. Stilul lui Maalouf exceleaza inca odata si cititorul se va gasi alaturi de personaje intr-o minunata calatorie pe taramul celor 1001 de nopti.

Niciun comentariu: