sâmbătă, martie 03, 2018

Spionul lui Dumnezeu - Juan Gomez Jurado

"Aproape toate personajele cartii au fost inspirate de persoane reale. Aceast roman este de fictiune, dar foarte aproape de realitate in ce priveste modul de functionare intern al Vaticanului si Institutului Sfantul Matei. Totusi, lucrul cel mai alarmant din acest roman nu sunt faptele povestite, ci faptul ca ar putea fi adevarate" (n.a.). Nu este asa ca este un inceput care atrage? Este vorba despre Vatican si despre religie, despre puteri care au ras in fata istoriei...
Cartea incepe prin prezentarea unui eveniment urmarit cu sufletul la gura de o lume intreaga: alegerea unui nou Papa, odata cu trecerea in nefiinta a Papei Ioan Paul al II-lea. Arhicunoscuta Piata a Vaticanului, San Pietro, este plina pana la refuz de credinciosii veniti sa aduca un ultim omagiu unui Papa extrem de iubit. Papa era atat de venerat incat deja existau voluntari care strangeau semnaturi pentru canonizarea Papei, care este, aproape sigura, peste 2 ani, in 2007. 
In tot acest talmes-balmes, ceva se intampla. Cei mai importanti candidati spre a-i urma lui Paul al II-lea, sunt ucisi cu sange rece de un preot, pedofil si criminal in serie, moment in care apare in scena Spionul lui Dumnezeu.
Viktor Karoski, emigrat impreuna cu familia din Polonia in America la o vrasta frageda, este abuzat in copilarie de un tata denaturat si alcoolic si tratat cu dispret de o mama schizofrenica si habotnica, ceea ce face ca tanarul sa devina un adult cu multe probleme psihice.A apucat calea smereniei, devine preot şi, abuzeaza de adeptii bisericilor sale. Vaticanul tace, cazurile de pedofilie ale preotilor din America de Nord iau amploare, ceea ce duce la creerea unui institut specializat in tratarea slujitorilor confuzi sexuali ai Bisericii. De fapt, intitutul, condus de un diabolic preot ,inrautateste situatia pacientilor, astfel ca atunci cand Karoski dispare din institut, in urma unui tratament revoltator, cu eticheta unui criminal, lucrurile iau o intorsatura nu tocmai placuta.
Paola Dicanti este noua inspectoare a Centrului de Cercetare a Crimelor Violente din Roma si cea care primeste cazul ultra-secret al cardinalilor ucisi. In mod neasteptat, parintele Fowler, dupa indelungi cercetari, ii dezvaluie numele criminalului. Intre cei doi se naste o poveste de iubire, pe care va las pe voi sa vedeti daca si cum este impartasita...impreuna cu raspunsul la intrebarea: Cine este, de fapt, Spionul lui Dumnezeu

Niciun comentariu: